Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu: „Vom propune deschiderea școlilor fără testare”. De asemenea, ministrul a precizat că doar 18% dintre școlile din România au cabinete medicale. Iată că logistica este din nou o problemă.

Contrele între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, pe tema testelor COVID în școli, au continuat și duminică, după conferința lui Vlad Voiculescu. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că va propune să se renunțe la criteriul testării elevilor în școli, atunci când se va stabili în ce condiții se redeschide învățământul fizic.

Sorin Câmpeanu a mai declarat în emisiunea ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.: 

,,Milionul de teste nefolosit să fie folosit pentru testarea adulților. E o nevoie de testare atât de mare în rândul societății românești, încât sunt sigur că-și găsesc aplicabilitate și utilitate. Nu sunt ale Ministerului Educației, ele sunt la DSP-uri.

Dacă n-a existat cabinet medical școlar în unitatea respectivă, și doar 18% din școlile din România au cabinete medicale școlare, nu s-a putut interveni atât de repede pe cât ar fi trebuit pentru prelevarea testelor."

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, în timpul conferinței cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susținută duminică, 4 aprilie, că testele de salivă COVID nu sunt utile ca test de screening și oferă „un fals sentiment de siguranță”.

Declarațiile vin în contextul în care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a spus, la sfârșitul lunii februarie, că este de acord cu utilizarea testelor non-invazive, pe bază de salivă, în școli, pentru ca starea de siguranță să fie optimă și elevii să nu fie „traumatizați” de experiența recoltării.

Între timp situația copiilor internați la ATI a fost reactualizată. 167 de copii cu COVID internați în spitale. 16 sunt la ATI, dintre care doi intubați.

,,Vârsta medie a pacienților care fac forme grave ale bolii scade, ajungându-se ca inclusiv mulți copii să fie internați. În acest moment, sunt 167 de copii internați cu COVID în spitalele din țară, dintre care 16 la ATI, iar doi dintre ei sunt intubați", a menționat ministrul Vlad Voiculescu.

Despre salariile profesorilor, Ministrul Educaţiei a spus, la postul b1TV, că toate cadrele didactice din România vor primi salariul integral pentru luna aprilie, în care majoritatea elevilor au vacanţă prelungită.

Sorin Cîmpeanu a clarificat şi informaţiile legate de concediul dascălilor. ,,Este opţional, nu intră forţat în concediu, aşa cum s-a indus ideea”, a precizat ministrul.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro