Virusul ucigaș nu iartă niciodată dacă nu este luat în serios de la bun început. Este și cazul cunoscutei cântărețe de muzică lăutărească veche Cornelia Catanga, care a pierit la 63 de ani, în urma unui stop cardio-respirator, efect final al îmbolnăvirii cu Covid-19.

Decesul s-a produs la Spitalul Universitar din București, dar surse medicale susțin că artista a ajuns prea târziu acolo, după ce a încercat să se trateze singură acasă cu Ivermectină.

„Din păcate, Cornelia Catanga s-a prăpădit. Sunt împietrită, efectiv. Un stop cardiorespirator suprapus cu un Covid a răpus-o, acum o oră, la Spitalul Universitar din Capitală. Dumnezeu să o ierte!", a scris prietena Corneliei, jurnalista Mara Bănică pe pagina sa de Facebook. Jurnalista a fost sunată în toiul nopții de Aurel Pădureanu, soțul vedetei și el însuși un cunoscut violonist și șef de orchestră, care cu vocea gâtuită de plâns i-a dezvăluit că solista a încetat din viață. Se pare că regretata vedetă a început să se simtă rău, artistul mărturisind că Catanga se trata acasă pentru Covid-19.

„M-a sunat plângând, că a murit Cornelia. Nu mi-a venit să cred. Mi-a povestit că îi era rău, că nu mai putea să respire și au chemat ambulanța. La Spital i s-a făcut testul COVID, iar acesta a ieșit pozitiv. Medicii au vrut să o intubeze, dar Cornelia a făcut stop cardiorespirator. Nu a rezistat. Din păcate, Cornelia a stat acasă și a luat și Ivermectină, din câte am înțeles. Nea Aurel spunea că el nu crede în această boală, că nu crede în Covid... Este cumplit ce s-a întâmplat", a declarat Mara Bănică pentru un post de televiziune.

Ivermectina este un remediu controversat în ceea ce privește SarsCov--2. "Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media în ceea ce privește utilizarea ivermectinei ca profilaxie și tratament în Covid-19, ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Romțnia) a făcut recent următoarele precizări:

1. Ivermectina este un chimioterapic antiparazitar, fiind utilizat în tratamentul bolilor parazitare atât în medicina veterinară cât și în medicina umană. Este folosită de asemenea în tratamentul unor boli parazitare ale pielii, inclusiv scabia și pediculoza.

2. În România este aprobat un singur medicament de uz uman care conține ivermectină, sub formă de cremă, administrat în acnee rozacee.

3. În Europa sunt disponibile mai multe medicamente care conțin ivermectină pentru indicații antiparazitare precum și cea pentru acnee rozacee.

4. În prezent sunt în desfășurare, atât la nivel european cât și global, o serie de studii clinice controlate care includ pacienții cu COVID-19 sau contacți ai acestora pentru a demonstra posibile beneficii în această patologie. Pe baza studiilor desfășurate in vitro, care au arătat că ivermectina are un efect antiinflamator și antiviral, au fost concepute aceste studii in vivo la om, pe care le puteți vizualiza pe site-ul https://clinicaltrials.gov/.

5. În cel mai recent protocol de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 (Ordinul Ministerului Sănătății nr. 2.054 din 27 noiembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 1167/ 3 decembrie 2020 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătății nr. 487/2020), ivermectina nu este menționată ca medicament eficace în această boală. Pacienții sunt astfel sfătuiți să nu recurgă la administrarea ivermectinei în afara indicațiilor terapeutice deoarece până în prezent nu sunt disponibile date certe privind eficacitatea acesteia în Covid-19.

6. Până în prezent, ANMDMR nu a primit nicio solicitare de evaluare în vederea aprobării desfășurării de studii clinice cu ivermectină, pe teritoriul României." Sănătatea cântăreței era, însă, șubrezită de câțiva ani, fapt ce a favorizat înăsprirea galopantă a bolii. În 2019, Catanga făcuse un infarct pe fondul unor supărări în familie, apoi slăbise aproape 30 de kg, de supărare că fiul ei dintr-o căsătorie anterioară plecase definitiv în America.

În plus, cuplul de artiști sărăcise și, ca să-și achite datoriile, își vânduseră casa, mutându-se cu chirie într-un modest apartament. Dar proprietarul hotărâse să-i evacueze și de aici, Catanga și Pădureanu urmând să se mute din nou peste câteva zile, la începutul lui aprilie.



Silviu Leahu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro