„Abia aștept să facem iar cărți împreună,” mi-a spus soția mea în timp ce așteptam într-un salon de spital intrarea în operație. Cu câteva zile înainte tocmai ieșise de sub tipar „Delicii pentru îndrăgostiți”, o carte la care am lucrat 5 ani și de care suntem foarte mândri.

Numele meu este Lucian Velea. Sunt cunoscut mai ales în calitatea de creator al proiectului Citatepedia, cel mai popular site cultural românesc, cu un record de 850.000 de vizitatori unici pe lună. Am derulat însă multe alte proiecte, despre care puteți afla din interviul pe care l-am acordat recent pentru Radio România Cultural (înregistrarea este disponibilă pe site-ul postului). Deși sunt o persoană cu dizabilități grad I încă din copilărie, ca urmare a unei afecțiuni genetice numite atrofie musculară spinală, am urmat studiile obișnuite până când am absolvit facultatea de matematică-informatică. La 33 de ani m-am căsătorit cu Silvia și avem împreună o fetiță, Codruța. Starea mea de sănătate a fost relativ bună până în primăvara anului 2019, când a apărut o disfagie severă, care m-a pus în imposibilitatea de a mă hrăni normal.

Singura soluție a fost o jejunostomă, adică un tub instalat chirurgical, care permite hrănirea direct pe intestinul subțire. Din cauza atrofiei musculare, aceasta a însemnat și să stau întins în pat tot timpul. Să stau e un fel de a zice, deoarece imediat ce mi-am mai revenit, mi-am reluat activitatea în aceste condiții, cu un monitor pe tavan și unul în stânga. Astfel am reuși să duc mai departe câteva proiecte începute, inclusiv publicarea câtorva cărți. Treptat-treptat, situația mea s-a îmbunătățit, reușind să mănânc iarăși pe gură unele alimente. La aceasta au contribuit dragostea și răbdarea familiei mele, sprijinul prietenilor, dar și ajutorul financiar pe care l-am primit din partea multor oameni de bine și care mi-a permis cel mai bun tratament posibil. Când lucrurile mergeau cât se poate de promițător, m-am trezit cu o subocluzie intestinală, care mi-a făcut imposibilă chiar și hrănirea pe jejunostomă. Zece zile am fost perfuzat, timp în care a fost necesară instalarea unui cateter venos central, care permite hrănirea completă prin perfuzii pentru perioade lungi de timp. Între timp, subocluzia s-a rezolvat, dar hrănirea pe jejunostomă nu se poate face încă la parametrii optimi, pentru reechilibrare și pentru întărirea organismului.

Cheltuielile de până acum cu această nouă provocare a vieții au depășit deja 1500 de euro (investigații medicale, spitalizare și tratament pentru subocluzie, inserare cateter venos central etc), iar cheltuielile în perioada imediat următoare vor fi pe măsură, adăugându-se la cele deja existente pentru hrănirea enterală (pe jejunostomă): • alimente speciale (de exemplu, varianta de hrănire cu aliment perfuzabil Kabiven costă circa o mie de euro pe lună) • consumabilele (perfuzoare, seringi de diferite tipuri, ser fiziologic etc) • suplimente nutritive speciale • analize medicale • alte cheltuieli medicale Sunt încă multe necunoscute, dar beneficiind de cele mai bune tratamente, mă pot întrema, astfel încât să duc mai departe proiectele pentru care mă trezesc în fiecare dimineață cu bucurie. De aceea, vă solicit sprijinul financiar, cheltuielile estimate pentru următoarele luni fiind de circa 5000 euro.

Pentru cei care nu pot face donații cu cardul bancar, sunt disponibile conturile: Titular LUCIAN VELEA RO33BTRLRONCRT0113436101 în lei RO80BTRLEURCRT0113436101 în euro RO84BTRLUSDCRT0113436101 în dolari (deschise la Banca Transilvania) Vă mulțumesc anticipat! Dumnezeu să vă binecuvânteze!

comentator.ro

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro