Contradicțiile au început după ce autoritățile au anunțat apariția formularului de consimțământ cerut părinților, pentru testarea de Covid 19, a elevilor cu simptome. În timp ce Ministerul Sănătății le-a recomandat părinților să ducă formularul semnat încă din prima zi de școală, Ministerul Educației a anunțat că studiază legalitatea demersului.

Iată că cele două instituții tocmai au semnat un acord, iar procedura oficiala, în cazul copiilor care prezintă simptome la școală, este urmatoarea:

„În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maximum 24 ore”, scrie în documentul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.

În cazul în care părintele nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, va fi contactat medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

Formularul de consimțământ al părintelui pentru testarea elevului care nu a împlinit încă 18 ani, pentru Covid 19, arată astfel:

Formular exprimare consimtamant covid

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro