Întodeauna, după colindul prin dughenile portului, călătorul obosit se prăvale în prima tavernă cu ceva umbră. După prima bere vine și mâncarea, este obișnuita salată de pește - psarosalata.
FLORICA BUD povestește: Mă bucuram nespus când se apropia Sărbătoarea Paştilor, din mai multe motive. În avangarda lor venea Duminica Floriilor, când urma să primim păpuci sau sandale noi şi un viganău (rochie) nou-nouț, ce urma să fie cusut de lelea Helena, croitoreasa noastră de atunci, care locuia la câteva case mai sus de noi. Nu erau pe vremea aceea la Şulmedhi (Ulmeni) bolduri (magazine) cu haine de-a gata, existau bolduri cu materiale textile care musai trebuiau cusute. La Baia Mare nu ne...
Ne-am obișnuit cu faptul că nu prea interesează pe nimeni ce fac, dacă fac, co-naționalii noștri suficient de nebuni ca să-și încerce norocul în cetatea filmului. Pentru că, paradoxal, există și români în Hollywood (@RoHoClub #RomaniansInHollywood), artiști care rezistă și izbândesc în Tinseltown. Ne miră însă că nici succese remarcabile ale artiștilor de origine română nu ajung în atenția publică românească.
Într-una din zilele fără vânt, spre a ne mai trece lehamitea, barbă Panagaki a pregătit tocană de ton, rețept de pe țărmurile Sardiniei. Nu-i nevoie de prea multe pentru patru marinari flămânzi: