Ne-am obișnuit cu faptul că nu prea interesează pe nimeni ce fac, dacă fac, co-naționalii noștri suficient de nebuni ca să-și încerce norocul în cetatea filmului. Pentru că, paradoxal, există și români în Hollywood (@RoHoClub #RomaniansInHollywood), artiști care rezistă și izbândesc în Tinseltown. Ne miră însă că nici succese remarcabile ale artiștilor de origine română nu ajung în atenția publică românească.
Într-una din zilele fără vânt, spre a ne mai trece lehamitea, barbă Panagaki a pregătit tocană de ton, rețept de pe țărmurile Sardiniei. Nu-i nevoie de prea multe pentru patru marinari flămânzi:
În nopțile cu acalmie, cu luna plină pe cer, bucătarul nostru, barba Georgius, își deșerta sacul amintirilor, înșiruind rețepturi culese din porturile lumii, și nu erau deloc puține.
Ce nebun poet, străpuns de amintirea grădinii sale din Horasanul natal, a închipuit schimbarea miresmelor trandafirilor, în gustul dulce al zaharicalei Ajunsă în Țara de Sus, sub numele dulceței de rod, se rostuiește acum de mai toate matroanele țării.