Ingrediente:
1 kilogram făină de grâu
1/2 litru lapte dulce
25 grame drojdie
8 ouă
250 grame zahăr pisat fin cu vanilie
250 grame unt proaspăt
coajă de portocală rasă
1 linguriţă rom şi puţin untdelemn pentru înfrăgezit
100 grame stafide roşii
PASCĂ TRADIȚIONALĂ
„Pasca, paștele se fac la Paști. Se fac numai din făină de grâu. Se ia făina și se cerne prin sita cea deasă. Într-o covățică mică, se face plămădeala cu drojdii de târg, numite și drojdii de Viana, ori cu țaică, care se face de gospodină din floare de hamei, strânsă vara de prin lunci, ceapă albă, fierte la un loc, în care cine are pune și puțină drojdie de vin, de la gura vanei vasului, când fierbe mustul toamna. Fiertura aceasta se strecoară prin sită și zeama se pune la plămădeală. Plămădeala se face în covățica mică cu...
Paștele nu are niciun farmec fără ouăle vopsite în roșu sau alte culori vii. Dar ouăle vopsite chimic sunt departe de ceea ce făceau bunicii noștri, atunci când Sărbătorile aveau o cu totul altă semnificație, mai aproape de Natură și de tradiția adevărată.
Într-adevăr, roșul obținut nu va fi niciodată la fel de intens precum cel obținut din vopselurile din comerț, dar până la urmă nici aspectul natural nu este de lepădat, dimpotrivă. Ca să obții, totuși, o culoare cât mai tare, folosește o cantitate mare de sfeclă roșie, tăiată cubulețe...
Pentru români, orice prilej, laic sau religios, este binevenit ca să întindă o masă îmbelșugată. Cu atât mai mult, marile Sărbători de peste an! Paștele, anticipat de Buna Vestire, presupune întotdeauna un festin, comparabil cu cel de Crăciun. Venind după Postul Mare, ținut sau nu cu strășnicie, explorând creativ toate „dezlegările” oferite de calendarul bisericesc, se cuvine să cinstim o bogată tradiție culinară, cu ouăle roșii, drobul, cozonacii și pasca pregătite după vechi rețete, dar și reinterpretând întotdeauna mielul (Agnus...