Pe cât de multă tristețe aduce toamnă în suflete, pe atât de multă bucurie aducea ea în bucătărie și cămară, îmbogățindu-ne viața cu rețetele și gusturile ei. Să luăm, de pildă, zacusca și să-i aflăm tainele!
Dobrogea este noua și vechea Românie culinară, totodată! Între epoca lui Mircea cel Bătrân, stăpân până la Marea Neagră, și cea a lui Carol I, care a alipit acest tărâm fabulos după Războiul cel Sfânt 1877, pe aici s-au perindat imperii, popoare și culturi gastronomice, deloc asemănătoare, dar care au adus belșug de mâncăruri noi, care s-au păstrat pe mesele oamenilor de aici.
Pe vremuri,o mulțime de expresii erau la fel de savuroase ca și înțelesul lor! De pildă, cine mai știe azi, dincolo de valoarea metaforică a cuvântului, ce însemnau, de fapt, mizilicurile?