Bouillabaise – deliciu din port de la Marsilia

Nu o dată s-a întâmplat în istoria gastronomiei ca mâncărurile oamenilor simpli, născute anume din nevoia disperată de a pune ceva pe masă – folosind pentru aceasta orice o familie mai nevoiașă găsea la îndemână - , să se transforme în adevărate capodopere culinare și să devină în timp emblema de gust a locurilor de unde provin...

Aroma burgerului cu bere este inconfundabilă, însă nu e de neglijat nici faptul că, berea conferă cărnii o catifelare și o frăgezime aparte. Iată o versiune a rețetei tradiționale din Chicago, cu picanteria specifică pentru „The Windy City”, acolo unde am savurat și eu cândva primul burger pe pământ american.

Pe lângă zecile de motive de mândrie ale neamului românesc, avem dreptul, consacrat în timp, de a ne lauda că suntem grătaragii. Dacă americanii au câteva tradiţii/clişee(?) legate de hamburgerii sau hot-dogii nelipsiţi din cadrul unei petreceri în aer liber, am reuşit întotdeauna să asociem buna dispoziţie şi ieşirile din cotidian cu mesele copioase savurate alături de amici, cu un pic de (auto)ironie. Am supraviețuit în istorie slobozi la gură, făcând bancuri, dar suntem foarte serioși când e vorba de ceea ce băgăm în gură. Trăim ca să...

Rețeta aceasta mi-a fost oferită de un prieten care, pe lângă faptul că face cele mai grozave torturi din București în Laboratoarele Cofetăriei „Mona Lisa”, o vreme a avut ambiția de a se numi și Mihai Măcelaru, ceea ce i-a reușit cu asupra de măsură…

REINTERPRETAREA CÂRNAȚILOR DE BERE

Ingrediente:

1/3 carne de vită de la gât
1/3 carne de porc
1/3 slănină de porc
sare
piper măcinat
usturoi
boia
cimbru

Mod de preparare:
Carnea de vită se toacă foarte mărunt, de 3-4 ori. La a patra tocare, se pune la tocat și jumătate din cantitatea de slănină. Cealaltă...