„Parcă mai ieri căutam rețete cu trufandale de vara și, iată, constat cu nostalgie că toamna s-a instaurat de-a binelea, iar de aici până la iarnă nu a mai rămas mult. Mâine-poimâine și legumele, care se găsesc astăzi din abundență prin grădini și prin piețe, nu vor fi decât o amintire. Așa că lăsați sarmalele, plăcintele sși mămăligile cu jumări și să mai facem niște ghiveciuri savuroase, aromate, niște legume pane, să leșine vecinii de poftă.
Am să vă prezint o rețetă delicioasă pe care o prepar împreună cu prietenii de fiecare dată când...

Scriitorii se numără printre cei mai buni bucătari, mulți dintre ei evoluând cu aceeași dezinvoltură la masa de scris și în fața cuptorului. Un bun prieten ieșean mi-a demonstrat nu o dată că deloc întâmplător între patriarhii gastronomiei autohtone s-au numărat și scriitorii Mihail Kogălniceanu, Costache Negruzzi, Alexandru Odobescu, Păstorel Teodoreanu, Constantin Bacalbașa, Mihail Sevastos sau Radu Anton Roman. Fără niciun fel de exagerare, dacă Liviu Antonesei ar scoate și o carte de bucate s-ar înscrie în această familie de spirite...

Am o bună și veche prietenă, scriitoarea Adriana Gurău, cu care împărtășesc multe idealuri, literare și gastronomice(!), încă din anii ’80, dar, după 1990, ea s-a stabilit hăt, departe, în SUA. Am păstrat legătura pe mail, discutând despre cărți și rețete. După ce, în 2010, am lansat proiectul Bucătărescu, ea a început să-mi trimită tot felul de corespondențe culinare savuroase. Cum, în America, preocuparea pentru mâncare sănătoasă este tot mai accentuată iar amica mea nu este o fire dogmatică, iată ce rețetă plină de inventivitate mi-a trimis...