Un tort clasic rafinat a fost denumit cândva în cinstea Prințesei Martha Bibescu (1886-1973), personaj cosmopolit, una dintre primele femei-mason. Fiică a diplomatului Ion Lahovary (la un moment dat, ministru de externe al României), ea s-a căsătorit foarte tânără, la 16 ani, cu aventurosul și excentricul George Valentin Bibescu, vărul Annei de Noailles și viitorul președinte al Federației Aeronautice Internaționale.

(Experiența a fost traumatică, ea scriind peste ani în memoriile sale: „Să dai o virgină pe mâna unui bărbat este ca și cum ai da un Stradivarius unei maimuțe!”) Martha Bibescu fost foarte cunoscută în mediul boem elitist parizian, iar opera ei literară a fost premiată de Academia Franceză.

Tortul Bibesco nu trebuie confundat cu Prăjitura Bibesco, cu cremă de castane, pe care un alt Bibescu a savurat-o prin 1840 la Paris, aducând o porție – ambalată în propria pălărie! - cu diligența la București.

Tort Bibesco

Cele trebuincioase (rețetă adaptată după Gina Bradea): blat: 14 ouă, 14 linguri zahăr (350 gr), 10 linguri făină (300 gr), 4 linguri cacao neagră (120 gr), 1 praf de sare; sirop: 1 l apă, 250 gr zahăr, (esență de) rom; crema de cacao: 400 gr unt cu peste 80 % grăsime, 100 gr zahăr pudră, 2 linguri de cacao, esență de rom; frișcă: 1 kg frișcă naturală, 100 gr zahăr pudră, esență de vanilie; decor: 500 gr fondant de cacao.

Potriveala dulcelui: Pentru, blat, se separă albușurile de gălbenușuri, albușurile se bat spumă tare cu zahărul, iar gălbenușurile se bat cu un praf de sare. Se amestecă, apoi, albușurile cu gălbenușurile, după care se adaugă cacao și făină în ploaie, cernute împreună. Se amestecă ușor, de jos în sus. Se coace la foc potrivit, pentru aproximativ 30-40 de minute. Se face proba cu scobitoarea și se vede când e copt. Blatul se lasă la răcit până a doua zi.

Apoi, se face siropul, punând la fiert apa cu zahărul; când clocotește, se oprește focul și se adaugă romul. Pentru crema de cacao, se bat împreună untul cu zahărul, cacaoa și esența de rom, până se obține o cremă fină. Se taie blatul în trei felii și se însiropează fiecare bucată, apoi se așază fiecare pe câte un grătar pentru a se scurge surplusul de sirop. După ce se încălzește fondantul, se toarnă pe toată suprafața tortului, apoi se lasă să se răcească. După ce fondantul s-a întărit, se fac – în cerc - ovaluri din crema de cacao, folosind un poș cu șpriț. Deasupra fiecărui coșuleț din cremă de cacao se face un decor din frișcă bătută, vanilată, în formă de spic de grâu.


Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro