Berbec

Cum mănâncă Berbecul: repede, în grabă, fără prea mult ceremonial; uneori, este prea grăbit chiar și pentru a se așeza la masă. Mâncăruri preferate pentru Berbec: se spune că două  sunt preferințele Berbecului, în ceea ce privește hrana: mâncărurile de culoare roșie și condimentele. În prima categorie intră, bineînțeles, tomatele roșii și produsele pe bază de roșii (pastă, suc de roșii, bulion), dar și ardeiul iute de culoare roșie și, mai ales, carnea cu această nuanță. Astfel, le este recomandată carnea de vită. În ceea ce privește condimentele, Berbecul le preferă îndeosebi pe cele iuți: boiaua, piperul sau hreanul fiind mereu apreciate. În ceea ce privește fructele, amintim merele roșii, cireșele, vișinele sau coacăzele. Și, bineînțeles, pepenele verde, apreciat tocmai pentru miezul său... roșu.

Unde mănâncă Berbecul: nu prea contează locul; fiind grăbit, nu e deloc atent la decor, așa că îl vedem de multe ori pe berbec mâncând un sandviș, în timp ce face și altceva, sau poposind la câte un fast-food, pentru ca apoi să înfulece în drumul spre casă; nu mănâncă neapărat la masă, ci uneori se plimbă cu mâncarea în mână prin toată casa.  

Taur

Cum mănâncă Taurul: cu poftă, cu înghițituri mari, lacome; la un Taur se poate observa cel mai bine plăcerea de a mânca savuros, ca pe vremuri la chiolhanurile de poveste ale Brâncovenilor și ale altor curți domnești. Mâncăruri preferate pentru Taur: meniuri sățioase, bazate în special pe carne. Prăjituri grele, precum cele turcești, îmbibate cu miere.  Apoi, trebuie ținut cont de faptul că Taurul e o zodie de pământ și are nevoie, în meniul său, de cartofi, morcovi, ciuperci sau arahide. Taurii sunt deschiși și unor experiențe culinare mai deosebite, ștind să aprecieze feluri de mâncare mai sofisticate, gătite de un baș bucătar. Pe de altă parte, atunci când le este foame, pot să mănânce orice, important fiind să fie ceva de mâncare la îndemână.

Unde mănâncă Taurul: și pentru această zodie, contează în primul rând mâncarea, nu locul în care o servesc. Dacă le e foame, pot să mănânce acasă, în mașină, pe stradă sau la birou - chiar nu contează. În același timp, le plac și localurile rafinate, unde sunt serviți de ospătărițe nurlii cu mâncăruri gătite de tartori experimentați ai cuhniei.

Gemeni

Cum mănâncă Gemenii: des, repede și, de cele mai multe ori, vorbind cu celelelate persoane aflate la masă. Dacă e singur, eventual o să dea un telefon sau măcar va aprinde televizorul sau radioul, ca să audă o voce prietenoasă. Mâncăruri preferate pentru Gemeni: Despre Gemeni se poate spune ceea ce se spune în general despre chinezi: mănâncă orice și, în general, câte puțin din fiecare. Le place ca masa să fie încărcată cu diferite specialități, chiar dacă nu se vor atinge decât de jumătate dintre ele. Chiar și dacă își fac un sandviș, nu vor pune niciodată doar un singur tip de carne, ci vor combina pateul de pui cu un salam de vită sau cu un fileu de porc dichisit la tigaie. În ceea ce privește salatele, sunt în stare să servească, la același fel, legume asortate și murături tot asortate. Diversitate să fie!

Unde mănâncă Gemenii: Oriunde, ideea de bază e ca masa să nu fie mereu servită în același loc. Vor sfârși prin a se plictisi de același decor până într-atât încât o să le piară pofta de mâncare. Îl poți face fericit pe un Geamăn dacă explorezi cu el toate restaurantele cu ștaif, dar și cârciumioarele cochete și grădinile de vară însuflețite de un taraf de lăutari, precum, la adăpostul Mitropoliei și al Mânăstirii Ivireanului locanta Jariștea.

Rac

Cum mănâncă Racul: le place să se îndestuleze, un stomac plin oferindu-le senzația de siguranță și încredere în sine; mănâncă destul de tacticos, fără să se grăbească. Mâncăruri preferate pentru Rac: Iubesc produsele lactate. De obicei, de la masa lor nu lipsește brânza, iar desertul poate fie format, de multe ori, din iaurt sau smântână prelucrate în fel și chip. De asemenea, consumă frecvent lapte. Le plac și alte mâncăruri pe care obișnuiau să le savureze în copilărie. Pentru ei, expresia „mâncare ca la mama acasă” chiar are sens. Tocănița pe care o gătea măicuța lor e mai bună decât orice fel de mâncare din lume. În plus, le place să gătească, să experimenteze pe plan culinar și, ca oricărui bucătar, le place să le fie lăudată mâncarea.  În general, beau multe licori, felurite.

Unde mănâncă Racul: acasă. Racul e cea mai familistă și casnică zodie și nu se dezminte nici atunci când vine vorba de mâncare. Confortul căminului propriu și mesele luate în familie reprezintă tot ceea ce își doresc.

Leu

Cum mănâncă Leul: se hrănesc atunci când le este foame, fără să aibă ore fixe pentru principalel mese ale zilei. În general, nu pierd mult timp nici cu gătitul, nici cu mâncatul, fiindcă – nu-i așa? – se cam bat turcii la gura lor. Mâncăruri preferate pentru Leu: Pentru un Leu, un fel de mâncare trebuie să îndeplinească două condiții: să fie consistent și, pe cât posibil, sofisticat, pus în operă cu meșteșugire. Îi place să își cumpere mâncăruri și băuturi scumpe, astfel că Leii sunt cei care își cumpără cel mai frecvent icre negre, coniacuri fine sau vinuri vechi. Organismul lor de foc e înzestrat cu un metabolism de invidiat: ard repede caloriile și, datorită acestui fapt, nu trebuie să își facă mari probleme în ceea ce privește dietele.

Unde mănâncă Leul: unde se află atunci când le este foame; contează îndeplinirea necesității, nu locul în care aceasta se desfășoară, dar nu vor refuza niciodată inivitațiunea la un local de soi.  

Fecioară

Cum mănâncă Fecioara: cu grijă pentru sănătatea trupească;  au ore fixe la care servesc masa și obiceiuri alimentare pe care încearcă să le respecte întotdeauna. Mâncăruri preferate: reprezentanții acestei zodii preferă felurile sănătoase. Au grijă ce mănâncă, iar atunci când cumpără ceva, verifică pe etichetă termenul de garanție și încearcă să depisteze prezența e-urilor și a altor substanțe periculoase. Au o alimentație bogată în fructe și legume și sunt mari adepți ai salatelor, precum și ai sucurilor naturale. Uneori, țin posturile rânduite peste an, astfel că majoritatea Fecioarelor cunosc diferite rețete de mâncăruri fără carne. Li se întâmplă frecvent să urmeze o dietă, pentru a se menține în formă și pentru a arăta bine.

Unde mănâncă Fecioara: acasă, la masă, punând mare preț pe ora de început a mesei. Reprezentanții acestei zodii se enervează dacă aceasta nu este respectată, senzația de foame făcându-i  supărăcioși.

Balanţă

Cum mănâncă  Balanţa: Balanța mai mult miroase și gustă, decât să mănânce propriu-zis. Adulmecă îndelung, gustă din cantități infime, încearcă diferite condimente și, în final, își face prepuielnic o părere. Mâncăruri preferate pentru Balanţă: îi plac mâncărurile rafinate, a căror preparare durează cel puțin două ore. Un grătar în sânge sau niște mititei udați din belșug cu bere i se par țărănești și neindicați pentru constituția sa sensibilă. Chiar și în ce privește carnea, preferă ceva ușor, precum pește, fructe de mare, cel mult o aripioară de pui. În schimb, Balanțele iubesc cu patimă neostoită dulciurile: prăjituri cu multă frișcă, cu ciocolată, cu fructe, cu... orice, de fapt. Le poți cuceri oferindu-le drept cadou o cutie cu bomboane de ciocolată de calitate.

Unde mănâncă Balanţa: În locuri cât mai frumos aranjate și cât mai curate. Simțul estetic contează la fel de mult ca cel gustativ, iar aspectul mâncării e tot de important ca gustul. Acordă atenție inclusiv calității tacâmurilor, iar dacă sunt unele de epocă, precum cele ale Kerei Calița, cu atât mai bine! O față de masă din horbotă fină așternută dinaintea lor le va aduce întotdeauna zâmbetul pe chip!

Scorpion

Cum mănâncă Scorpionul: fiind un om al extremelor, Scorpionul mănâncă fie cu poftă maximă, fie abia se atinge de mâncare sau chiar refuză să consume un fel care nu îi place, cu riscul de a jigni gazda sau bucătarul. Mâncăruri preferate de Scorpion: Le plac mâncărurile cu gust puternic, bine definit. O tocăniță iute trebuie să fie atât de iute, încât să te facă să plângi, iar modelul de dulceață recomandată pentru o prăjitură este o baclava turcească, năclăită în miere. Carnea preferată e, bineînțeles, cea mai grea, godacul fiind considerat o adevărată delicatesă. De obicei, ceafa de porc e servită conform acelorași principii extremiste: fie în sânge, fie prăjită foarte rău.

Unde mănâncă un Scorpion: e pretențios atât în ceea ce privește locurile unde mănâncă, cât și persoanele care îi stau alături la masă. Preferă, de departe, confortul bârlogului propriu, la care nu renunță decât pentru un restaurant de lux, cu antrenul de rigoare.

Săgetător

Cum mănâncă Săgetătorul: mult! Alături de Taur, Săgetătorul e zodia care simte cea mai mare plăcere mâncând bine. Guvernat de expansivul Jupiter, de obicei nu ține diete și nu se abține de la mâncare, astfel că i se întâmplă uneori să ia proporții nebănuite. Mâncăruri preferate de Săgetător: Adoră diversitatea și mâncărurile exotice. Îi place ca masa să fie plină, încărcată cu bunătăți. Sunt apreciate îndeosebi grăsimile și dulciurile, pe care încearcă să le dizolve cu spirtoase de calitate. Îi place să guste din specialitățile culinare ale altor popoare, iar atunci când îi place un fel de mâncare chinezească sau arabă, de exemplu, nu se lasă până nu învață să o gătească perfect. Ca fructe, preferă citricele.

Unde mănâncă Săgetătorul: Adept al plimbărilor și călător pasionat, îi place să colinde restaurantele, care pentru el reprezintă unul din principalele punct de atracție, într-un oraș necunoscut. De asemenea, îi plac mesele la care se află multă lume, astfel că are frecvent invitați și, la fel de des, merge în vizită.

Capricorn

Cum mănâncă un Capricorn: în general, Capricornii dau dovadă de moderație atunci când mănâncă, potrivindu- li-se nefericitul adagiu conform căruia nu trăiești ca să mănânci, ci mănânci ca să trăiești. Mâncăruri preferate de Capricorn: Capricornii au o slăbiciune pentru rădăcinoase (morcov, păstârnac, cartof, ridichi, sfeclă etc) și pentru planetele ale căror semințe se consumă (floarea-soarelui, alune, nuci, dar și condimente precum muștarul). Numeroși Capricorni încep să urmeze, la un moment dat, un regim alimentar echilibrat, fie din motive religioase (post), fie din motive de sănătate (diferite cure și diete).

Unde mănâncă Capricornul: nu e prea pretențios în ceea ce privește alegerea locului pentru masă. Îi place simplitatea studiată. În concepția sa, mâncarea e destinată să îți potolească foamea, nu să îți trezească încântarea pe plan estetic, vai!

Vărsător

Cum mănâncă Vărsătorul: de obicei repede, fără să fie atent la ce bagă în gură. Nu îi place să piardă timpul la masă. Mâncăruri preferate de Vărsător: Cei mai mulți Vărsători preferă mâncărurile ușoare, care se prepară simplu. Evită grăsimile, carnea în exces și mâncărurile grele în general, deoarece știu că acestea nu le pică prea bine la stomac. În schimb, uneori se apucă să experimenteze și descoperă cele mai ciudate combinații. Plăcerea de a combina e valabilă și în ceea ce privește băuturile, astfel că te poți aștepta să îi vezi bând cele mai ciudate cocktailuri, alcătuite după rețepturi excentrice.

Unde mănâncă Vărsătorul: Acest aspect chiar nu prezintă nicio importanță pentru el. Dacă i se face foame, poate să mânânce inclusiv în baie sau în timp ce conduce printr-o intersecție aglomerată. Puteți să îl invitați la masă absolut oriunde – nimic nu i se va părea ciudat. Dar va rezona întotdeauna pozitiv cu atmosfera de la un restaurant elegant.

Peşti

Cum mănâncă Peştii: păstrează calea de mijloc în ceea ce privește viteza cu care consumă alimentele: nici nu înfulecă, dar nici nu rămân o oră în fața unei farfurii cu supă, fie ea potage, velouté, xavier excipiens q.s. Mâncăruri preferate de Peşti: bineînțeles, le place peștele și sunt înnebuniți după fructele de mare. Apreciază, de asemenea, carnea de pasăre. Le place ca mâncărurile pe care le consumă să fie cât mai suculente. Același lucru e valabil și pentru fructe, apreciind kiwi, portocalele sau perele zemoase. Dacă mâncarea e mai ațoasă, o udă cu cantități apreciabile de lichid, fie băuturi învechite la butoi de stejar, fie răcoritoare.

Unde mănâncă Peştii: pregătitul mâncării li se pare la fel de important ca și acțiunea de a mânca. A găti și apoi a degusta bucatele reprezintă pentru ei un adevărat ritual, pe care de cele mai multe ori preferă să îl celebreze acasă.Dan-Silviu Boerescu & Kera Calița ot Jariștea Locantă

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro