Spre deosebire de George Clooney care a avut ca animal de companie un porc (a dormit în pat cu el 18 ani!), orice român care se respectă își drăgălește godacul doar până în ultima sau penultima sâmbătă de dinaintea Crăciunului, când îl taie, îi dă foc și începe să-l mănânce. (Hannibal Lecter știe de ce!) Apoi, firește, îi face și pomana! Dar nu cu colivă, ci cu propriile jumări, bucăți de șorici și fleici grăsulii ale ghițucului plecat într- o lume mai bună, sfidând normele Horeca...

Povestea curge duios și profund evlavios:

„Pomana porcului este un vechi obicei care constă în oferirea unei mese de mulțumire pentru ajutorul primit la tăierea  porcului  de la rude, vecini și prieteni, după terminarea treburilor de către gazdă. Înaintea sărbătoririi  Nașterii Domnului   Iisus Hristos , de Ignat, gospodarii creștini obișnuiesc să taie porcul crescut întregul an, în vederea obținerii cărnii și a preparatelor din carne necesare praznicului Nașterii Domnului. După terminarea tăierii, sortării, preparării specialităților din carnea de porc, gazda casei îi invită la masă pe toți oamenii care au ajutat la tăierea porcului.
Felul de mâncare tradițional, numit Pomana porcului, este obținut prin prăjirea bucăților de carne (bucăți de mușchi, ficat, slănină, coastă, falcă, reprezentând toate părțile animalului sacrificat) în grăsime. Tradițional, masa se așază afară, în curte, după spălarea și curățarea tuturor urmelor sacrificiului sau ale procesului de preparare a cârnaților, caltaboșilor, tobei etc. Se mănâncă în picioare și alături de mâncare se servește țuică tradițională sau  rachiu  de cazan”.

Ingrediente:

1 kg carne proaspătă de porc cu grăsime (mușchi, ceafă, pulpă)
300 grame cârnați de porc de casă
2 foi de dafin
1 legătură de pătrunjel
3-4 căței de usturoi
1 linguriță cimbru
1 cană mare de untură
2 linguri de ulei
1 pahar de apă sare și piper după gust

Mod de preparare:

După ce se spală carnea bine, se taie în bucăți și se pune într-un ceaun, cu apă. După ce fierbe 20-25 minute și apa scade, se adaugă untura (uneori, în amestec cu ulei) și se lasă să se rumenească bine bucățile de carne.

Pe parcursul gătirii, carnea se amestecă cu ajutorul unei linguri de lemn. Se adaugă și usturoiul, foile de dafin, sarea și piperul după gust. După încă 5-10 minute de gătit, oprim focul și punem în farfurie, presărând puțin pătrunjel tocat pe deasupra. Se recomandă a fi servit alături de mămăliguță și cu un ou ochi deasupra, cu puțină brânză rasă și cu niște murături procopsite…

…În amintirea lui Ghiță! Nicicând Sărbătorile nu au avut un gust așa de bun!



Dan-Silviu Boerescu 
(care a aprofundat chestiunea în cartea dedicată gastronomiei de Crăciun)

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro