...Ultima oară, am văzut-o pe Draga Olteanu Matei cu ani buni în urmă, prin 2008 cred, la lansarea uneia dintre cărțile ei de bucate. Se strânsese multă lume bună, mai ales actori, în grădina unui restaurant din centrul Bucureștilor. Făcusem cu câteva luni înainte un interviu cu Gheorghe Dinică, la el acasă, iar soția lui „Nea Gigi”, doamna Gabriela, m-a recunoscut și m-a poftit la masa pe care o împărțeau cu familia Marin Moraru. Astfel că, în acea zi, am avut șansa să sporovăiesc în voie cu cei doi mari actori și cu doamnele lor, iar la un moment dat ni s-a alăturat și Draga Olteanu, care, ca o amfitrioană primitoare, făcea turul meselor cu invitați.

Evident, nu am vorbit despre nimic altceva decât despre mâncare. Imaginea din oglindă a Coanei Chirița era o mare gurmandă și o mare devoratoare a anecdotelor gastronomice. La un moment dat, m-a întrebat din senin:

„-Tinere, ai mâncat vreodată brânză... cu purici?”.

M-a lăsat cu gura căscată, habar nu aveam ce e aceea. În fapt, m-a lămurit marea actriță și bucătăreasă, era „brânză, de Brăila, presărată cu... cernușcă”. Văzând că sunt tot mai confuz, a început să-mi explice ce sunt acele semincioare negre și, într-un final, m-am lămurit că era vorba de negrilică. După ce am lămurit termenii condimentari, am vorbit preț de vreun sfert de ceas numai despre plăcinta cu brânză și tainele preparării ei...

Drum lin spre îngeri, Doamnă Draga Olteanu, și să aveți parte în Raiul Bucătăriei Eterne de cea mai bună brânză cu „purici” / cernușcă / negrilică și de cele mai bune și aromitoare plăcinte!

...Draga Olteanu-Matei a rămas cunoscută pentru rolurile ei de comedie, în special pentru magistrala interpretare a Coanei Chirița, dar ea, de fapt, a fost o actriță complexă, după cum complicată i-a fost și biografia. Draga Olteanu (24 octombrie 1933, București – 17 noiembrie 2020, Iași) a jucat pe scena Teatrului Național București, în numeroase filme și producții variate de televiziune. Reprezentantă a Generației de Aur a teatrului românesc, ea a avut un palmares foarte bogat. A jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și a interpretat circa 100 de roluri în Televiziune.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" în 1956, iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariștii" de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în diferite piese de teatru: „Coana Chirița" după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița - 1986 și Chirița la Iași 1987), „Gaițele" de Kiritescu (1977), „Căruța cu paiațe" de Mircea Ștefănescu, „Hagi Tudose" după Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia" de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou" de D.R. Popescu, „Autorul e în sală" de Ion Băieșu, „Azilul de noapte" de Maxim Gorki.

Asociația Cineaștilor din România a premiat-o pentru rolurile din filmele „Ilustrate cu flori de câmp” și „Filip cel bun” ambele din (!975).

A făcut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Marin miliardar".
După pensionarea sa de la Teatrul Național (2007) s-a retras la Piatra Neamț unde a înființat compania teatrală Teatrul Vostru.

Actrița Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României. După eveniment a fost urmat un dineu care a avut loc în Sufrageria de Stat a Castelului Peleș. Printre personalitățile care au mai fost decorate atunci s-a aflat și Tamara Buciuceanu, care a primit Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, și interpretele de muzică populară Sofia Vicoveanca și Maria Ciobanu, cărora le-au fost înmânate însemnele Ordinului Coroana României în grad de Cavaler.

Draga Olteanu Matei a avut o carieră de 60 de ani în teatru și film, însă a avut o viață demnă de scenariul unui film. Actrița a fost căsătorită de trei ori. Ultimul mariaj, cel cu medicul Ion Matei, a fost cel care a făcut-o cu adevărat fericită vreme de 44 de ani. Primele două căsnici, din prima tinerețe,i s-au încheiat trist pentru actriță. În căsniciile anterioare, infidelitatea soților a fost cea care a determinat-o să pună capăt relațiilor.

În anul 2014, a rămas văduvă și a suferit cumplit. „Eu şi soţul meu suntem o singură persoană şi trăim fiecare moment împreună, clipă de clipă; sigur că trecem prin necazurile vârstei, că ajungi să nu mai vezi bine, să nu mai auzi bine, să te doară picioarele', spunea actrița atunci. „Cel mai mult îmi place să stau acasă cu soțul meu. Obișnuiam să petrecem împreună noi doi toate sărbătorile, nu doar Revelionul. Ne îmbrăcam frumos, puneam muzică bună, ne uitam și la televizor și dădeam calificative unuia sau altuia. Ne simțeam foarte bine acasă atunci, cum ne simțim și acum. Ce preferam? Ce prefer și în ziua de astăzi, muzică bună, clasică, de bună calitate, fie că e vorba despre compozitori români, fie străini. Ce mă deranjează foarte mult sunt textele de proastă calitate și temele alese. Noi ne luptăm foarte mult pentru limba română și mă doare când văd că oamenii noștri maimuțăresc occidentul cu formule de tipul "OK", "cool", etc, fiindcă datoria noastră, a tuturor actorilor români, este să ne apărăm limba”



Dan-Silviu Boerescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro