„Lumea oamenilor se împarte în două: în subiecte umane şi obiecte umane. Sunteţi la vîrsta la care trebuie să vă hotărâţi să încercaţi să ajungeţi subiecte umane. Dacă vreţi să rămâneţi obiecte umane, n-aveţi decât. Vă foloseşte realitatea într-un fel sau altul. Dar, pentru cei care vor să fie subiecte, vreau să vă arăt ce se întâmplă în lumea de azi, cum se poate ieşi din extraordinara primejdie a lumii care-şi face încercarea şi în voi, cum zice Eminescu, să vă arăt cum puteţi ocoli pericolul acesta de a fi obiecte... 

Cum trebuie să înţelegeţi abaterile tinerimii din apus? Acolo este o tinereţe care nu-şi găseşte echilibrul, nu-şi găseşte locul, un tineret care nu e bine aşezat. Cu atât mai mult trebuie să fiţi voi altfel şi, în jumătatea aceasta de răsărit a Europei, care începe de la Viena, s-a constatat că tineretul este mai sănătos şi că poate face treabă bună, că e o nobilă promisiune umană pentru o Europă obosită şi care are, astfel, o şansă. Europa a fost şi poate fi sarea pământului.”

Acest fragment de discurs a fost rostit de marele filosof Constantin Noica, născut la Vităneşti, lângă Alexandria, la întâlnirea sa, din aprilie 1986, cu elevii liceului Dimitrie Bolintineanu, din Bucureşti. De atunci, au trecut peste trei decenii, iar în prezent, lumea arată ca o uriaşă reclamă, în lumina căreia, defilează pretutindeni, obiecte umane, cu trupurile conectate la priză. Se pare că, Europa a fost mult prea obosită să reziste asaltului venit din apus. Sufletul Europei a fost smuls şi închis într-o sticlă de plastic cu etichetă de Coca-Cola, băutura preferată a Americii. Sentimentele s-au transformat în like-uri, pe reţelele de aşa-zisă socializare, iar oamenii sunt doar nişte nume, uşor de manipulat şi controlat, într-o listă virtuală. Progresul şi tehnologia au născut obiecte umane, dependente de internet, cu spiritul captiv, fără scăpare, într-o carcasă de  iphone. 

Tineretul, în care îşi pusese speranţele Noica, în 1986, s-a transformat astăzi, într-o uriaşă turmă de obiecte umane, suferind de obezitate, cu sufletul înecat în trup, şi urlând extaziaţi la picioarele idolilor strălucitori, fabricaţi în State. Iar mesajul lui Constantin Noica e acoperit de zgomotul asurzitor al superstarurilor, Lady Gaga sau Rihana.

Europa a fost strivită şi cucerită perfid, tocmai de cei care acum se jură că ne apără, cu scuturi plasate strategic, de ameninţarea „ciumei ruse”. 

O lume a marilor personalităţi, cu oameni valoroşi şi devotaţi ţării, a apus pentru totdeauna, iar istoria este strivită de neputinţa prezentului. Din păcate acea nobilă promisiune umană care ar fi putut oferi unei Europe obosite o şansă, s-a dovedit un eşec.

România, patria pe care marele filosof Constantin Noica a iubit-o atât de mult, până în ultima sa clipă de viaţă, şi pe care nu a părăsit-o niciodată, e astăzi doar o colonie, incendiată de grătarele pe care se prăjesc cefe de porc şi mici, unde forme de viaţă bizare, dansează râzând prosteşte, sărbătorind înmormântarea propriei ţări.

Marius Concita

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro