Am savurat recent un Torre de Ona de la Finca San Martin, însă astăzi vom trece la citit - …picătură cu picătură! – alt capitol de vinotecă. Așadar, ne-am orientat spre un Muga Selección Especial 2018, cu 14% alcool, care, pe lângă Tempranillo, oricum majoritar (70%), mai are și 20% Garnacha (franțujii îi zic Grenache, iar în Sardinia este cunoscut drept Cannonau), 7% Mazuelo și 3% Graciano.

James Suckling l-a categorisit la 94 de puncte și i-a făcut o descriere pe măsură: „Buchet de cireșe proaspete și uscate, cochilie de stridii, cutie de condimente și ierburi aromate uscate. De asemenea, cremene. Structurat, mineral și foarte proaspăt, cu tanini tineri, denși și fin granulați și corp mediu. Vibrant și parfumat. Ușor auster în final. În acest an, producția a fost mai mică, iar trierea mai severă - au produs numai Rioja Reserva și Selección Especial”.

Și Robert Parker l-a punctat cu 94 de puncte: „Prima mea surpriză a fost să constat cât de aromatic și deschis este vinul la o vârstă atât de tânără, cu arome expansive de lavandă și alte ierburi aromate mediteraneene. Pe palatin, vinul are corp mediu spre plin, cu tanini fin granulați, este echilibrat, proaspăt și foarte curat. În el, se combină energia și eleganța cu caracterul clasic de Rioja”.

Culoarea este de un roșu închis metalic, zici că e făcut din cireșe negre! Olfactiv, paradigma este efectiv una impresionantă: „Fructe roșii de pădure coapte, cu note picante (piper) și de pământ de pădure, pe fundal de boabe de cafea prăjite, caramele de lapte cu cafea, împletite cu adieri subtile de stejar bine integrat”.

Înființată în 1932 de Isaac Muga Martinez și soția sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situată în Rioja Alta, la Haro, în miticul Barrio de la Estación, proprietatea are 350 ha de vie și cumpără struguri de pe alte 150 ha aparținând unor producători atent selectați. Astăzi, ea este condusă de cea de a treia generație, care a modernizat atât crama cât și vinurile, adaptându-le gustului consumatorilor contemporani, chiar dacă metoda de vinificare este cât se poate de tradițională. De altfel, Muga se distinge prin faptul că este una dintre puținele podgorii din Rioja care își produce propriile butoaie și budane – nu mai puțin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face în 90 de budane. Respectând tradiția, vinul este limpezit cu albuș de ou...
Hai să pregătim și niște tapas!

Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Eques Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro