Poate cel mai cunoscut pelerinaj din Europa, cel făcut – peste Pirinei - către catedrala Sfântului Iacob din Santiago de Compostela (Camino de Santiago) are legătură și cu istoria vinului din Rioja. Practic, Apostolul Iacob cel Mare a acționat ca prim „director de PR” pentru licorile de aici!
După Înălțarea Domnului, fratele mai mare al Apostolului Ioan a predicat în provincia romană Hispania, după care s-ar fi reîntors în Țara Sfântă, conducând un timp, împreună cu Petru și Ioan, comunitatea credincioșilor din Ierusalim. Dar, în anul 44 d.Hr., a fost martirizat la porunca Împăratului Irod Agripa I.
Peste secole, în anul 711 unele teritorii ale Hispaniei au fost invadate și ocupate de mauri, care au pus aici bazele unui Emirat. Însă în anul 830, o legendă spune că un cioban galician pe nume Pelayo a găsit, călăuzit fiind de apariția unei stele, mormântul Apostolului Iacob cel Mare. Începuse deja, înainte de găsirea mormântului, mișcarea de alungare a maurilor, „Reconquista”, însă descoperirea relicvelor i-a încurajat pe creștini în lupta pentru eliberarea teritoriului Spaniei și împotriva expansiunii arabe în Europa. După o serie de viziuni care conțineau stele ale unor copii de păstori, pe locul în care s-a găsit mormântul a fost construită – de către Alfonso al II-lea, Regele Asturiei - renumita basilică de pelerinaj de la Santiago de Compostela (în traducere, „Sfântul Iacob de pe Câmpul Stelelor”). Santiago de Compostela s-a consacrat ca loc de pelerinaj, precum Ierusalim și Roma. Și, în scurt timp, a devenit mai important și mai frecventat decât Ierusalim, care devenise prea periculos și nesigur.
Mai mult, Santiago / Sfântul Iacob contează și ca primul PR-manager al vinului de Rioja. Miile de pelerini care se înghesuiau zi de zi la altarul său au trecut cu toții (și încă mai trec) prin Logroño și de acolo o luau pe valea râului Ebro spre vest. Vinurile care se produceau în această vale au fost foarte apreciate de călătorii medievali, însetați de credință (...și nu numai!), iar faima lor s-a răspândit, în ciuda faptului că nu mai rămâneau prea multe butoaie și balerci pentru export. Însă lumea afla despre preacucernicele virtuți ale vinurilor de Rioja, născătoare de viziuni sacre, din poveștile celor care se întorceau acasă și aveau nostalgia savorii unice a unui Tempranillo, bunăoară.
...Muga Reserva 2018 este un cupaj roșu sec tipic pentru această zonă - cu 14% alcool - de Tempranillo, Garnacha Tinta, Mazuelo și Graciano, care a stat la învechit și înnobilat timp de 24 de luni în butoaie de stejar american și francez. „Foarte bine echilibrat pe palat, are aciditate bună și taninuri moi. Texturat și echilibrat, dezvoltă arome de lemn dulce, tutun, mure și vanilie. Finalul este lung și fructat.” Un vin care promite mult dacă mai este lăsat la rotunjit în sticlă câțiva ani!
…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Eques Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro Abonați-vă la newsletter! Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro
Pelerinaj licoros inedit: Sfântul Iacob - PR manager pentru vinurile de Rioja
- Detalii
- Dan-Silviu Boerescu
- Fusion