În lume, în colecții publice sau private, se mai păstrează încă destule sticle de vin vechi de sute de ani. Sau chiar de mai mult timp, de pildă una datând din secolul IV d.Hr., descoperită de arheologi în sarcofagul unui nobil roman. Într-un număr copleșitor de cazuri, cam orice sticlă de vin mai veche de treizeci de ani nu mai poate fi băută, licoarea respectivă evoluând pe o sinusoidă temporală, atingând un apogeu gustativ și apoi decăzând treptat.

Excepție fac doar vinurile cu rest mare de zahăr, aceste băuturi licoroase putând „supraviețui” o jumătate de secol și chiar mai mult. Ca și celelalte, ele nu au doar valoare de tezaurizare, putând fi și degustate. O sticlă de vin tip sherry, îmbuteliată de crama Massandra din Crimeea cu mai bine de un veac în urmă și evaluată la 90.000 de dolari, a fost desfăcută de Vladimir Putin și Silvio Berlusconi în 2015 și savurată până la ultimul strop.

Mai există un caz celebru dar nu și dovedit întru totul. Apostelwein provine din 12 butoaie de vinuri din anii 1683, 1717 si 1727, păstrate într-o cramă din Bremen, care au fost reduse ca număr din cauza evaporării, rămânând un singur butoi, care a fost îmbuteliat abia în 1960. Cea mai scumpă sticla de Apostelwein 1727, evaluată la 200.000 de dolari, aparține hotelului Graycliff din Nassau, Bahamas, și este unul dintre cele mai rare vinuri din lume. Se presupune că poate fi consumat încă grație conținutului ridicat de zahăr. Deocamdată, totuși, nimeni nu a îndrăznit să o deschidă...

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Eques Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro