Povești ale meselor de altădată ale Familiei Regale, când vinurile bune făceau legea cu bună știință.

În anul 1923, Ziua Naţională (10 Mai) a coincis cu sărbătoarea Paştelui. La dejunul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria s-au adus pe masă „bouillon” (supă) de pasăre, sturioni (morun şi nisetru) cu sos Ravigote (din maioneză, castraveciori murați, ceapă, pătrunjel verde și puțin tarhon), ouă roşii, şuncă în aspic, „gelatină” (adică răcituri) de pasăre, maioneză cu raci, salata rusească de legume, miel fript, salată verde, prăjituri, caşcaval, portocale, migdale şi stafide. S-a băut vin Bordeaux roşu, vin alb de Drăgăşani şi şampanie.

În 1939, Regele împreună cu suita sa a sărbătorit Paştele la Balcic. Suita regală a stat pe malul mării, la Castelul Reginei Maria, în perioada 1-13 aprilie. Fructele au fost trimise de la Bucureşti, special pentru masa pascală. Au fost, din belşug, mere, pere, banane, portocale şi grepfruturi. Mesele regale au fost fost stropite cu băuturi aduse special: cognac Napoleon, cognac Brossault, vin Pouilly – Fuissé (din 1929), vin Chateau Mirat – Barsac (din 1914), vin Cheval Blanc St. Emilion (recolta 1919). De la economatul castelului s-au luat zece sticle de şampanie Cremant, două sticle de rom englezesc şi o sticlă rom de casă de 0,5 litri. S-au băut și vinuri românești – Grasă de Cotnari, Pelin de Segarcea, Profiriu de Dobrovăț, ca și bere Azuga sau apă minerală de Broșteni.

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Judex Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro