O probă de rafinament de altădată o constituie meniul unui dineu diplomatic, care a avut loc sâmbătă, 25 februarie 1912, la Ministerul Afacerilor Străine, gazda fiind ministrul Titu Maiorescu. Atunci, Casa Capșa a oferit un meniu de gală.

-Crème Chevreuse (salată de ciuperci cu cubulețe de brânză de capră și unt de trufe)
-Sterlet a l’Imperiale (caviar de cegă cu șofran)
-Poularde Albufera (pui cu „vol-au-vents” de trufe)
-Mousse de foie-gras Porto Vin (spumă de foie-gras cu vin fortificat portughez)
-Neige au Champagne (cocktail-sorbet cu șampanie și gheață mărunțită fin)
-Grousse d’Ecosse a la broche (frigărui de potârniche)
-Salade Sicilienne (salată de portocale cu fenel, măsline negre fără sâmburi și ceapă roșie)
-Fonds d’Artichauts Provencales („inimi” de anghinare stropite cu ulei de măsline și aromatizate cu capere, apoi gratinate cu parmezan)
-Pudding au vin de Samos (budincă de fructe cu sos din vin dulce grecesc)
-Parfait Capșa (înghețată cu alune și ciocolată)
-Pailles Chester (patiserie franțuzească având umplutură de gem de zmeură)
-Corbeille de Fruits (panere cu fructe asortate; de remarcat că la Capșa s-a adus prima oară ananas în România!)

La masa au fost aduse și vinuri de soi românești (Cotnari din recolta 1898), spaniole (Xeres) și franțuzești (Chambertin Millesime din 1893), șampanie G.H. Mumm „gout americain”, cafea „de origine” luată de la marele negustor armean Denerig Danielian de pe Academiei și o selecție de „licquers” fine.

Interesant e că, din 1928, Crama Basilescu, împreună cu Maison de Champaigne St. Marceaux & Co. (fondată la Reims în anul 1837), a lansat o gamă privată pe care a creat-o special pentru faimosul restaurant și din care făceau parte mărcile Grand Capşa 1920, Capşa 1921, Riesling Capşa, Cloș Bob Capşa, Capșa Rouge, Pelin Capşa.

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Judex Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro