Vino Nobile di Montepulciano este un vin roșu cu Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) produs în podgoriile din jurul orașului Montepulciano, din provincia Siena. Vinul este obținut în principal din soiul de struguri Sangiovese, cunoscut local ca Prugnolo Gentile (minimum 70%), amestecat cu Canaiolo Nero (10% -20%) și procentaje mai mici din alte soiuri locale, cum ar fi Mammolo. Vinul este maturat timp de doi ani (cel puțin un an în butoaie de stejar) sau trei ani dacă este Riserva.

Vinul nu trebuie confundat cu Montepulciano d'Abruzzo, un vin roșu din regiunea Abruzzo din zona central-estică a Italiei. Într-un document datat 789 d.Hr., citat de Emanuele Repetti în Dizionario Geografico Fisico Storico della Toscana, duhovnicul Arnipert oferă Bisericii San Silvestro din Lanciniano (zona Amiata), terenuri agricole și o vie situată la Castello di Policiano; un alt document din 17 octombrie 1350, stabilește condițiile pentru comerț și export pentru un vin produs în zona Montepulciano. În 1685, Vino Nobile di Montepulciano este menționat și de poetul Francesco Redi, care, pe lângă faptul că a lăudat opera lui Bacchus în Toscana („Montepulciano este regele tuturor vinurilor!”), a scris o odă Contelui Federico Veterani dedicată exclusiv acestui vin.

Numele Vino Nobile di Montepulciano a fost inventat de Adamo Fanetti în perioada interbelică. Până în 1930, vinul a fost numit oficial „Vino rosso scelto di Montepulciano”, dar Adamo și-a numit vinul „Nobile”. În 1925, Adamo Fanetti a produs aproximativ 300 de hectolitri de Nobile, iar vinul a fost foarte apreciat. Succesul său a fost confirmat la prima expoziție de vinuri desfășurată la Siena în 1931, organizată de Ente Mostra-Mercato Nazionale dei Vini Tipici e Pregiati, când Tancredi Biondi-Santi a rostit profetic: „Acest vin va avea un viitor”. Cantine Fanetti a promovat Vino Nobile di Montepulciano în întreaga lume în anii care au urmat Primului Război Mondial și în anii de „miracol economic” de după Al Doilea Război Mondial. Alte companii, care până la acea dată produseseră în principal Chianti, au urmat exemplul lui Adamo și în 1937 au fondat o „Cantina Sociale” (Vecchia Cantina di Montepulciano) cu intenția de a crea o structură pentru comercializarea vinului produs de micii podgoreni.

Rosso di Montepulciano este fabricat în principal din soiul de struguri Sangiovese (cunoscut local ca Prugnolo gentile, minimum 70%), amestecat cu Canaiolo Nero (10% -20%) și cantități mici de alte soiuri locale, cum ar fi Mammolo. Vinul este maturat în butoaie de stejar timp de un an.

Vinul merge de minune cu frigărui de vită sau miel, tocăniță de vițel cu ciuperci de pădure, mușchi Wellington, piept de rață, paste cu vinete și Parmiggiano Reggiano, brânzeturi mediu maturate precum Pecorino sau - la modul fusion - mâncăruri picante gen taco.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro