Când vorbim despre vinurile din Toscana, ne vin în minte în primul rând licorile roșii de aici, cu denumiri extrem de familiare - Chianti, Vino Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano, Brunello di Montalcino sau supertoscanele - Sassicaia, Ornellaia, Solaia, Tignanello & Co. Și, totuși, există cel puțin un vin alb care merită pomenit.

Vernaccia di San Gimignano este produs în jurul orașului omonim din Toscana. Încă din epoca Renașterii, a fost considerat unul dintre cele mai bune vinuri albe din Italia. Cea mai veche mențiune înregistrată a vinului apare în arhivele din San Gimignano din 1276. Datorită dificultăților de cultivare a strugurilor Vernaccia, vinul a căzut în anonimat la începutul secolului al XX-lea, deoarece s-a preferat plantarea soiurilor mai prolifice Trebbiano și Malvasia.

După 1960, Vernaccia di San Gimignano a cunoscut un reviriment, deoarece calitățile sale distinctive l-au reconsacrat în fața cupajelor de Trebbiano și Malvasia. Vinul este unul tipic sec, cu aciditate clară și un final ușor amărui. Conform reglementărilor DOC, Vernaccia di San Gimigniano trebuie să conțină 90% Vernaccia, cu până la 10% alte soiuri albe nonaromatice aprobate (Trebbiano, dar și Sauvignon Blanc sau Riesling). Pentru a obține statutul de Riserva, învechirea trebuie să fie de minimum douăsprezece luni, inclusiv patru luni în sticlă. Vernaccia este menționată de Dante Alighieri (Purgatorio XXIV) ca ilustrând lăcomia Papei Martin al IV-lea, care devora cantități impresionante de anghile din lacul Bolsena marinate în acest vin. Pentru Sfânta Caterina din Sienna, Vernaccia era o băutură mai sănătoasă decât apa!

Acest vin alb merge de minune și cu ton, homar sau sushi, cu o salată de fructi de mare, cu „vitello tonnato”, cu spaghetti cu scoici, Parmigiani ravioli sau pui „alla cacciatore” (vânătoresc), sparanghel, anghinare și nu în ultimul rând cu mâncăruri aromatizate cu trufe. Mănânci și bei, nu-i de mirare că ochii încep să-ți strălucească într-un fel aparte!

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Judex Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro