Aminteam recent cum, încă neinițiat în cultura vinului toscan, Sting a făcut o mare investiție imobiliară… confundând soiurile Sangiovese cu Nebbiolo. Până la urmă, mergând pe mâna unor oenologi adevărați, povestea cântărețului care se dorea și viticultor a avut un final fericit, ea continuând și azi la parametri optimi, muzica sferelor armonizându-se cu cea a baricurilor. 

Muzicianul englez, fermecat de conținutul unei sticle de Barolo, a cumpărat cândva o „tenuta” în… Toscana! Ce este, în fapt, acest Barolo? Este un vin roșu rubiniu, dar din Piemont, de lângă Barbaresco, nicidecum de pe meleagurile ghildei florentine a „vinatieri”-lor. Evident, este vorba și de un alt soi de bază. Dacă, în Chianti, Sangiovese este cel dominant, în Piemont este vorba de Nebbiolo. Secole la rând, întrucât Nebbiolo se cocea pe la jumătatea lunii octombrie, din el se făcea un vin dulce, posibil chiar licoros, cu rest impresionant de zahăr. Numai că, începând cu prima jumătate a veacului al XIX-lea, sub influența marilor vinuri din Bordeaux, care deveneau tot mai populare, și Nebbiolo a început să fie vinificat „în sec”. Sunt controverse legate de numele primului oenolog – francez sau italian – care a reușit asta, însă cert este că primul astfel de vin care a devenit faimos a fost obținut din strugurii de Nebbiolo culeși de pe domeniul Giuliettei, Marchiză de Barolo. Aceasta a avut norocul ca licoarea să fie apreciată la curtea Regelui Carlo Alberto di Savoia, astfel că, prin metonimie, un astfel de vin roșu a rămas definitiv recunoscut ca „Barolo”.

Așa cum spun specialiștii, sommelierii vor folosi întotdeauna doi termeni pentru a descrie aromele principale ale unui Barolo autentic: trandafiri și gudron. Restul e o adevărată nebunie a simțurilor: „Pe lângă cele două arome specifice, acest vin de culoarea rubinului va prezenta arome de cireșe și zmeură, completate de indicii de trufe, condimente dulci, ciocolată, vanilie și/sau piper. Structura unui Barolo este robustă și catifelată, cu taninuri ferme și un postgust îndrăzneț și persistent”.

Frumoasa Juliette Colbert (27 iunie 1785, Maulévrier - 19 ianuarie 1864, Torino), a fost o franțuzoaică de rang nobil, naturalizată italiancă. Autoare a unor mari opera de filantropie, soția marchizului Tancredi Falletti di Barolo (1782-1838; primar la Torino) este venerată de Biserica Catolică cu titlul de Venerabilă.

…Se spune că recunoști Barolo după nuanța caracteristică cărămizie din jurul marginii paharului. Se spune și că nu ajungi niciodată să cunoști vinul italian, cu atâtea delicii de paradigmă, dacă nu bei și un Barolo „de la mama lui”! Așa că, în cazul în care cunoașteți vreo stră-stră-stră-stră-strănepoată a Marchizei Giulietta di Barolo, degrabă dați de veste prietenilor!

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Judex Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro