Vinurile reprezintă întotdeauna un excelent instrument de investiție. Evident, trebuie să dispui de condițiile ideale de a le păstra și lăsa la înnobilat prin învechire. Marii colecționari cumpără, de obicei, două cutii de astfel de vinuri. Una este pentru consumul propriu, cealaltă pentru este destinată tezaurizării. Alții fac din asta o afacere profitabilă. Cumpără o cutie acum și o vând peste cinci, șase sau zece ani, iar profitul poate depăși orice imaginație, fiind mult peste cel din imobiliare de lux, acțiuni sau metale prețioase.

…Château Cheval Blanc este cel mai popular vin provenind din Saint-Émilion. Începând din 2012, vinul său este unul dintre cele patru care au obținut cel mai înalt rang - Grand Grand Cru Classé (A) în Clasificarea vinului Saint-Émilion, alături de Château Angélus, Château Ausone și Château Pavie. Al doilea vin de aici se numește Le Petit Cheval.

În 1832, Château Figeac a vândut 15 hectare către M. Laussac-Fourcaud, inclusiv o parte a crestei înguste de pietriș care trece prin Figeac și podgoriile vecine și ajunge la Château Pétrus chiar peste hotarul din Pomerol. Acesta a devenit Château Cheval Blanc, care, la expozițiile internaționale de la Londra și Paris din 1862 și 1867, a câștigat medalii care figurează și acum pe etichetele sale. Domeniul a rămas în familie până în 1998, când a fost vândut lui Bernard Arnault, președintele grupului de produse de lux LVMH (Louis Vuitton - Moët - Hennessy), și omului de afaceri belgian Albert Frère, Pierre Lurton fiind instalat administrator imobiliar, o formulă similară cu cea a altei proprietăți principale a grupului, Château d'Yquem din Sauternes. LVMH a achiziționat cota de acțiuni a lui Arnault în 2009.

Această podgorie unică are trei caracteristici principale, o treime fiind situată în Pomerol, o treime în Graves, unde solul este predominant alcătuit din pietriș, iar o a treia parte este tipică Saint-Émilion. Suprafața de vie se întinde pe 41 de hectare, cu 37 de hectare plantate cu o compoziție de soiuri de 57% Cabernet Franc, 40% Merlot și mici loturi de Malbec și Cabernet Sauvignon. Producția medie anuală este de 6.000 de cutii de Grand Vin și 2.500 de cutii din vinul al doilea, Le Petit Cheval.

Domeniul a fost la un moment dat locul de defășurare a unui incident ieșit din comun. Managerul Château Cheval Blanc, Jacques Hebrard, s-a arătat revoltat de evaluarea probelor sale din 1981, făcută de influentul critic de vin Robert M. Parker, Jr. și i-a cerut acestuia să revină pentru o nouă degustare. La sosire, Parker a fost atacat de câinele lui Hebrard, în timp ce managerul stătea cu brațele încrucișate și privea scena fără nicio intenție de a interveni în ajutorul oaspetelui său. Când Parker a cerut un bandaj pentru a opri sângerarea de la picior, se pare că Hebrard i-ar fi înmânat o copie a buletinului informativ pe care îl considera a fi unul jignitor! Hebrard neagă, totuși, că Parker ar fi sângerat. Cu toate acestea, Parker a degustat din nou vinul și a constatat că s-a schimbat semnificativ față de evaluarea sa anterioară; prin urmare, el a făcut vinului o evaluare actualizată, sensibil mai favorabilă, într-un număr ulterior al publicației sale The Wine Advocate.

…Château Cheval Blanc 2022 se pretează unei investiții pentru tezaurizare. O cutie de 6 sticle poate fi rezervată acum pentru 2.880 de lire sterline, dar va fi livrată de către producător abia în 2024-2025, după ce vinul va fi trecut, la cramă, prin toate stagiile inițiale de vinificare, învechire în butoi și în sticlă. Dar, deja în momentul livrării propriu-zise, valoarea se va fi dublat cel puțin!

Cunoscătorii l-au testat deja și i-au acordat 98-100 de puncta. Este un asamblaj de 53% Merlot, 46% Cabernet Franc și 1% (!) Cabernet Sauvignon, învechirea începând în butoaie noi de stejar. James Suckling a remarcat arome de zmeură, mure, ciocolată și alune de pădure, dar și postgustul foarte lung. Iar Lisa Perrotti-Brown oferă o descriere complexă: „ Vinul are o culoare violet-granat profundă. Iese din pahar cu un parfum intens de violete, ulei de trandafiri și lemn dulce, conducând la un miez vibrant și fructat de afine suculente, mure proaspete, dulceață de coacăze roșii și coulis de zmeură, plus un baton de scorțișoară. Cu corp mediu, palatul începe parfumat și opulent, texturile și aromele topindu-se în gură precum cele de la rahatul turcesc, conducând la un miez generos de straturi suculente de fructe de pădure negre, albastre și roșii, susținute de taninuri superfine, la final fiind foarte lung, mineral și răcoritor”. În condițiile astea, nu-i așa că mai puțin de 3.000 de pounds per cutie chiar reprezintă un chilipir?

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Judicem Grațian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro