Château Margaux este un domeniu din Bordeaux care a dat unul dintre cele patru vinuri care au obținut statutul de Premier Cru în clasificarea istorică din 1855, atunci când s-au stabilit standardele de calitate ale regiunii. Cele mai bune vinuri ale proprietății sunt foarte scumpe, cu o sticlă de dimensiuni standard atingând la vânzarea cu amănuntul un preț mediu de 639 de dolari. Proprietatea este situată în comuna Margaux, pe Malul Stâng al Estuarului Gironde, în regiunea Médoc.

În 1771, vinul de aici a devenit primul claret vândut la Christie's și, la vizita sa în Bordeaux din 1787, Thomas Jefferson a consemnat Château Margaux drept una dintre „cele patru podgorii de primă calitate”.

O încercare a National Distillers & Chemical Corporation, din Statele Unite, de a achiziționa Château Margaux a fost blocată de guvernul francez pe motiv că proprietatea era o comoară națională. (Practic, compania care avea în proprietate Coca-Cola, a fost împiedicată să preia activele domeniului de către însuși președintele francez Valéry Giscard d'Estaing!) O achiziție de succes a avut totuși loc în 1976 și ea a fost realizată de către grupul francez de produse alimentare și finanțe Félix Potin, condus de grecul André Mentzelopoulos, suma pentru care s-a încheiat tranzacția fiind de aproape 72 milioane de franci sau 16 milioane de dolari. Mentzelopoulos a transformat podgoria, restaurând inclusiv conacul neglijat vreme de cenii, iar pentru vie a apelat la consultanța strălucitului oenolog Émile Peynaud. Până la moartea lui Mentzelopoulos, în 1980, Château Margaux reușise să-și recapete reputația sa anterioară, iar recoltele din 1978 și 1979 au fost declarate „excepționale”. La începutul anilor 1990, s-a negociat un schimb de acțiuni cu familia Agnelli, dar conducerea efectivă a rămas în mâinile fiicei lui Mentzelopoulos, Corinne. Însă, în 2003, Corinne Mentzelopoulos a răscumpărat pachetul majoritar de acțiuni, redevenind unicul proprietar al domeniului, care a început să înregistreze noi performanțe, inclusiv pe aceea că o sticlă de Château Margaux 1787 deține recordul ca fiind cea mai scumpă sticlă de vin spartă vreodată, ea fiind asigurată pentru 225.000 de dolari.

Domeniul Château Margaux se întinde pe 262 de hectare, dintre care 87 de hectare au dreptul la AOC Margaux. 80 de hectare sunt plantate cu 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, cu 2% Cabernet Franc și Petit Verdot. 12 hectare sunt cultivate cu Sauvignon Blanc pentru a produce Pavillon Blanc. Producția medie anuală a vinului principal, Château Margaux, este de 150.000 de sticle, în timp ce al doilea vin - Pavillon Rouge du Château Margaux - înregistrează o producție medie anuală de 200.000 de sticle. Vinul alb sec de la Château Margaux are o producție de aproximativ 35.000 de sticle și trebuie vândut sub AOC generic Bordeaux, deoarece cultivarea Sauvignon Blanc nu intră sub incidența specificațiilor AOC Margaux. Restul producției este vândut în vrac.

Un fiu al lui Ernest Hemingway și-a botezat fiica Margaux în onoarea acestui vin remarcabil. Născută, de fapt, Margot Louise Hemingway în Portland, Oregon, viitorul fotomodel era fiica lui Byra Louise (născută Whittlesey) și a lui Jack Hemingway (fiul cel mare al scriitorului). Când a aflat că a fost numită după vinul Château Margaux, pe care părinții ei l-au băut în noaptea în care a fost concepută, ea și-a schimbat prenumele din „Margot” în „Margaux”, pentru ca similitudinea să fie perfectă!

…Chateau Margaux 2017 ocupă un loc de drept în șirul marilor recolte ale domeniului: „este profund, complex, intens și lung… finețe, eleganță, densitate și prospețime. Deși concentrația sa de tanini este excepțională, este greu să se detecteze astringență”. A primit 99 de puncte de la James Suckling, 98 de puncte de la Jeb Dunnuck și 96 de puncte de la Robert Parker. Prețul este pe măsură, în jurul a 800 de euro sticla.

Vinul are un profil aromatic clasic: „frunze de coacăze negre, zmeură, ceai negru rece și iris presat, mai degrabă decât petale de violete de data aceasta. …Palatul este corpolent, cu taninuri suple, aciditate fină, destul de sărat în gură, cu o precizie superbă pe finalul elegant”.
Se potrivește cel mai bine cu fripturile de vițel, porc, vită, miel, rață sau vânat, asociate adesea cu ciupercile de pădure.

…Poveștile Vinului, în curând și pe https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro