La mijlocul anilor 90, câțiva producători francezi necunoscuți au început să scoată pe piață loturi mici de sticle, ca reacție la stilul tradițional al vinului roșu de Bordeaux, care excelează în taninuri și necesită o învechire lungă pentru a ajunge la apogeu. Primul astfel de experiment îl făcuse deja, în 1979, Jacques Thienpont, proprietarul Château Le Pin din Pomerol, urmat peste un deceniu și ceva de către fostul bancher Jean-Luc Thunevin, de la Château de Valandraud, din Saint-Émilion, care lucra cu strugurii de pe doar un hectar, își instalase baricurile într-un garaj și făcea o mare parte din vinificare manual, cu mijloace rudimentare.

Apreciate entuziast de către Robert M. Parker, astfel de vinuri au devenit vedetele epocii, sfidând marile etichete din Bordeaux. După ce, în 1995, criticul american a notat mai bine un Valandraud decât un Pétrus, a început un iureș de marketing și prețurile unor „vinuri de garaj” au crescut incredibil.

Acest curent s-a stins însă prin 2007, când La Revue du Vin de France și Decanter au anunțat „oficial” că „vinurile de garaj” nu mai au potențial și că înnobilarea lor prin învechire a eșuat. Însuși Thunevin afirma că astfel de vinuri reprezentau, de fapt, expresia „lipsei de mijloace a vinificatorului și a unui terroir modest”…

Epilogul parodic al acestei mișcări poate fi considerată comedia romantică „A Good Year” din 2006 a lui Ridley Scott, cu Russell Crowe în rolul principal (Max), al unui personaj care moștenește o podgorie micuță în Provence, unde unchiul său încercase să producă un „vin de garaj” – Le Coin Perdu - în stil Bordeaux, un blend de Cabernet Sauvignon și Merlot. „Max” se îndrăgostește de „Fanny” (jucată de Marion Cottillard)…
…Coin Perdu 2015 de la Château la Canorgue este un cupaj roșu de Syrah, Grenache, Mourvédre și Carignan, în stil mai degrabă mediteranean, vinul, „de un purpuriu întunecat, cu nas în care se afirmă zahărul brun, cireșele negre și lemnul dulce, pe palat cu arome de prune la debut și de cafea și cacao la final”, necesitând decantare de minimum 45 de minute. Preț tipic pentru un „vin de țară” de calitate, în jurul a 30 euro.

…Poveștile Vinului, în curând și pe https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro