Robert Mondavi, fiul unor emigranți italieni, a fondat în 1966 prima mare cramă de după Prohibiție din Napa Valley în California, iar doi ani mai târziu scotea pe piață un Sauvignon Blanc învechit în baric de stejar, etichetându-l „Fumé Blanc". Trei decenii mai apoi, un Chardonnay vinificat de el era declarat cel mai bun din lume.

Cât despre marile sale vinuri roșii, trebuie spus că, la sfârșitul anilor 70, s-a asociat cu Baronul Philippe de Rothschild de la Château Mouton Rothschild pentru a înființa, la Oakville, Opus One Winery (inițial numită Napamedoc!), care a devenit iconică.

Interesant este că, vreme de câțiva ani după 2000, a deținut și Tenuta Dell'Ornellaia, în Toscana, cumpărând-o de la familia Antinori. O sticlă Salmanazar (9 litri) de Ornellaia 2005 a fost vândută pentru 33,600 $ la o licitație organizată de casa Christie's la New York.
Specialitatea Opus Wine, brand cumpărat în 2005 de multinaționala Constellation Brands, este un Cabernet Sauvignon în stil Bordeaux, cupajat minoritar cu Petit Verdot, Merlot și Cabernet Franc, toți ciorchinii fiind selectați și culeși manual. Vinul se produce în volume mici, iar un cumpărător nu poate achiziționa decât 6 sticle!

Despre un Opus One din 2016, evaluat la 360 $ sticla, criticii de vin notau entuziasmați: „Nasul este elegant, picant și oferă putere, o finețe frumoasă și complexitate. Dezvăluie note de fructe de pădure, floare de colț și note secundare de coacăze coapte asociate cu note fine de zmeură sălbatică, prune negre, violete, precum și note fine de nucșoară, condimente dulci și o notă subtilă de vanilie. (...) Taninurile sunt elegante. O persistență aproape salină care conferă suavitate...”

...Poveștile Vinului, în curând și pe https://oeve.ro.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro