O carte de referință rămâne și Rețete cercate în număr de 500 din bucătăria cea mare a lui Robert, întâiul bucătar al Curții Franției, potrivit pentru toate stările, tradusă de postelnicul Manolachi Drăghici și tipărită la Iași în 1846.

Robert a fost marele artist culinar al veacului al XVII-lea, creatorul sosului cu același nume. Rețetele preluate de postelnic sunt foarte felurite: but de căprioară, împănat și fript cu sos (aromită cu o bucată unt, niște cioplitură de slănină nu prea grasă, morcovi, ceapă tăetă felii, câțiva căței de usturoi, piper necernut, cuișoare, chimion, dafin, o mână de rozmarin, rădăcină de petrinjel dar și bombă înghețată (pune 6 gălbenușe de ou proaspete într-o tingire, bate-le bine cu 130 dramuri de zahăr topit, pune tingirea pe foc, tot amestecând-o cu o lingură de lemn până va fi ca să fearbă, apoi strecuar-o prin sâtă într-o tigae de lut, bate-o repede cel puțin ca giumătate de ceas, mai adaogând ca 100 dramuri de crem și esențiea ce vei voi, precum rom, vanelie sau altele).

Spre a nu rămâne uitate rețetele Postelnicului, am cules două dintre ele și le așez pe o tipsie de argint:

I. Mâncare de oaie cu sos Robert

Ia doi sau trei mușchi de oaie, curăță-i de pielița de deasupra și de vinișoare, spală-i frumos, împănează-i pe deasupra cu vițișoare de petrinjăl, cu andreaua de bucătărie precum i-ai împăna cu slănină tăietă mărunțăl. Pune-i pe o tavă cu puțină sare, piper, stropește-i cu puțin untdelemn. După aceea pune-i pe frigăruțe, așăzându-i pe grătar, și-i frige ca un ceas, tot stropindu-i adesea cu zamă de sub dânșii, pentru care vei pune un vas dedesubt ca să se scurgă. Și i-a sama ca petrinjălul să nu se ardă, nicicum și gătindu-să, dă-i în masă pe tipsie cu sos Robert.

II. Sos Robert

Curăță șase cepe – taie-le rotile, puni-le în tingire pe foc cu o bucată unt, amestecă-le cu lingura de lemn până se va îngălbeni ceapa. Apoi adaogă o lingură de făină muietă în zamă de rasol, o lingură de oțet cu piper și puțină sare și dă-l iarăși la foc să se îngroașe. Și când va fi aproape de întrebuințat, mai adaogă două linguri de muștar și-l dă în masă.



Fragment din cartea ,,Plăcerile păcătoase ale gastronomiei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă, publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro