Cum se trece de rateșul Anuței, perelegrind spre luminile Putnei, cu greu îți poți întoarce gândurile spre cele sfinte. Cel fără de hodină parcă te ține aninat de ochii șagalnici rămăși în urmă și, mai ales, de ești trecut ceva de anii tinereții, de pârjoalele moldovenești, feliu nemaipomenit de bucate, ce numai Țara de Sus îi știe rostul.

Muierile ce au iscodit prin cuhniile rateșului măturisesc că nu-i lucrare grea, deși se cere anume meșteșug.

Anume pentru șase pelegrini se pregătesc:
300 grame carne de vacă
250 grame ceapă uscată
100 grame unt de vacă
2 ouă
200 grame grăsime de porc
200 grame pesmet
100 grame miez de pâine din grâu
o legătură pătrunjel verde
10 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)
10 g.sare din munte

Carnea moale se curăță de pielițe, se dă prin mașină de tocat de 2-3 ori, se adăugesc ceapa rasă, pâinea înmuiată în apă rece, gălbenușul ouălor, untul, sarea și piperul.

Se frământă bine amestecul și se bate, cam un sfert de ceas.

La urmă se presară verdeața mărunțită și se toarnă și ceva apă călduța, spre a ieși pârjoalele pufoase.
După ce divine mâini le dau forma frunzelor din codru, se tăvălesc prin pesmet și se prăjesc în grsimea încinsă.

Se aduc la masă cu barabule fierte.
Cum oare să mai poți uita făptura Anuței!?

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro