De mergi alături de măgarul tău, bunul tău tovarăș, sau în automobil cu geam strălucitor, dușman periculos, poposind prin hanurile Balkanului, de-i cu grabă, vei fi imbiat la masacul știutei omlete de Gabrovo. Hangiul, om de munte, are intodeauna pregătite cam cât se cade unui pelegrin spre Rila:

6 ouă, mai mult sau mai puțin, aduse din cuibar

100 grame telemea grasă de oaie

4 ardei grași

2 roșii coapte 

2 ardei iuți paprika (Capiscum annuum)

150 mililitri untdelemn de măsline extravergin (hangiul folosește untdelemn de floarea soarelui, noi nu)

10 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)

5 grame sare din munte

Ardeii se coc pe tablă, se curăță de pielițe, cotoare și semințe și pe tocător de lemn se împart în potrivite bucăți. În tigaia cu untdelemn încins se mermelesc întâi ardeii.

Se adăugesc roșiile tăiate cubulețe, curățate întâi de de pielițe și semințe și se lasă să fiarbă la foc mic câteva minuturi. Ouăle se bat cu furculița în blid de pământ și se amestecă cu brânza fărâmată în mici bucățele.

Se toarnă amestecul peste legume în tigaie, se aduce sarea și piperul și se mai lasă pe foc 3-4 minuturi, în timp ce lingura de lemn nu se hodineste.

Și chiar de pelegrinul ațipise cu coatele pe masă, mirosna miș-maș-ului îl aduce îndărăpt, de pre altă lume.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro