E toamnă, vin oile din munte.

Și au venitără și desagii cu brânză.

Se cearcă oarece feliu, după isvodul oierilor din Latium.

Nu-s multe de trebuință. Pentru cei 6 păcurări se socotesc:

4 vinete umflate

500 grame roșii coapte

200 grame telemea proaspătă de oaie, stoarsă bine

50 grame miezuri de nucă nouă

50 mililitri untdelemn de măsline extravergin

o căpățână de usturoi

10 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)

5 grame coriandru, semințe măcinate (Coriandrum sativum)

5 grame sare din munte

Vinetele se spală bine cu apă de isvor și se coc la foc domol. 

Se cojesc și se așează pe un grătar de lemn, la scurs, apoi se trec pe tocător la cazna baterii, cu cel cuțit de lemn. Nucile se mărunțesc cât se poate.

Roșiile, curățate de pielițe, se mărunțesc pe tocător de lemn de tei, brânza se fărâmițează într-un blid de pământ peste care se varsă toate, inclusiv usturoiul pisat. Se amestecă toate bine, până se obține o pastă omogenă.  

În tigaie se încinge untdelemnul, până ce acesta clocotește.

Cu lingura de lemn se aduc bucăți din pasta pregătită și se lasă până ce untdelemnul se integrează deplin. Gogoloaiele fierbinți, pe tipsie, alături de oarece mastică, potolesc o țâră pofta, în așteptarea berbe-celui fript și ostoit.  

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro