În limburile Dunării, acolo unde țigaretele și benzina nu știu de lăcomia statelor hapsâne, acolo, la drum de seară, cei opriți până ce trece barcazul grănicerilor își pregătesc la repezeală ghiveciul grădinarilor, după isvodul rămas din vremuri vechi.

Pentru cei șase vajnici contrabandiști se cer:

200 grame unt de vacă sau grăsime de oaie sau porc

300 grame orez

4 cepe uscate

3 pătlăgele roșii

10 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)

5 grame sare din munte

Cepele tăiate feliuțe, se rumenesc în grăsimea încinsă.

Orezul spălat și opărit se prăjește până devine lucios.

Acum ardeii se lasă puțin la prăjit. Ultimele se aduc roșiile tăiate feliuțe. Se presară piperul și sarea și totul se lasă la fiert pe foc mic, până ce legumele s-au înmuiat și orezul a fiert îndestul.

Cei șase se strâng în jurul cratiței cu lingurile pregătite. Înainte de toate, se cere o cruce mare și un gât de șliboviță din plosks, fiecăruia.

Este încă noapte și parcă a trecut patrula, cu cenușa caldă încă a focului ogoit demult. Fețele și mâinile și-au schimbat culoarea. Este vremea de dat luntrile la apă.

Cu Dumnezeu înainte! 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro