De dimineață, Agatha și slujnica aduseseră din piață un kilogram de ciuperci proaspăt culese, restul se găsea prin cămară:

100 grame unt de vacă

50 mililitri untdelemn de măsline extravergin

o căpățână de usturoi

o legătură de pătrunjel verde

30 grame susan

50 grame pesmet

10 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)

5 grame sare de mare

Ciupercile se spală și se curăță, fără a fi lăsate prea mult în apă. Se taie în bucăți mari. Se învelesc în ștergar de in și se lasă la uscat pe grătar de lemn de tei.

Pătrunjelul se mărunțește, la fel usturoiul și se amestecă cu pesmetul.  În tava unsă cu unt se înșiruie ciupercile precum soldații, peste ele amestecul de pătrunjel, usturoi și pesmet.

Se presară susanul, cubulețe din untul rămas piperul și sarea. Se stropește totul cu untdelemn și se lasă tava în cuptorul încins, aproape un sfert de ceas.

Ciupercile se aduc la masă calde, lângă celelalte feliuri de început, lângă carafă cu tsipura, iar slujba Agathei este sfântă, ceștile din pământ ars din față mesenilor nu pot fi lăsate niciodată goale.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro