Se află un obicei ciudat în gara Budapesta, rămas de la Răsboiul cel Mare: în orice vagon militar tras pe linie moartă sau în tranzit, câte una ordonanță, tam-nesam începe a depăna vechiul rețept Bolum, de tăieței cu varză, iar ascutătorii oftează în așteptarea prânzului ce nu mai vine.

S-a notat de către bravul soldat Sjveik, spre știința posterității, că se cer:

o varză dulce, mare

100 grame seu de oaie sau unt de vacă

o ceapă mare

1 kilogram tăieței de grâu

10 grame piper negru măcinat și câteva boabe (Piper nigrum)

10 grame cimbru (Satureja hortensis)

10 grame sare cazonă

Varza se spălă, se taie mărunt, se presară cu sare și se lasă ceva timp la odihnă. Într-o cratiță unde s-a topit unsoarea, ceapa feliuță își schimbă culoarea.

Varza se stoarce îndelung cu mâinile curate, se aruncă în cratiță cu ceapa prăjită, după ce se evaporă zeama, rămane numai varza tăvălită prin grăsime. Tăiețeii se fierb în apă cu sare, se strecoară, se clătesc în apă rece și se scurg bine-bine.

În sfârșit, tăiețeii își iau locul în cratița cu varză, se amestecă, cu o lingură de lemn, cu varza, piperul și cimbrul.

Și spun ordonanțele: „Și țineți-vă fraților, acum!”

Dar gulașul regulamentar nu apare nici în timpul serii. Sjveik a plecat demult, prin gară, după ceva salam de cal.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro