Kiria Vasilissa pășea voioasă către casă, avea în paner ultimele vinete din an, mari, rotunde, pline precum țâțele unei doici de la țară. Va face, desigur, musaka și, arma sa ascunsă, chiftele din carnea vinetelor.

Ce mai era de trebuință avea în chiler, pentru 2-3 vinete mari:

2 cepe uscate 

2 ouă de galin

100 grame unt de vacă

200 mililitri untdelemn de măsline extravergin

2-3 felii de pâine de grâu

100 grame pesmet

o legătură pătrunjel verde

10 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)

5 grame cimbru adevărat (Tymus vulgaris)

5 grame sare de mare

Vinetele se coc pe tablă, nu prea tare, doar să poată fi decojite. Se curăță și se scurg de zeamă, apoi se toacă bine cu un cuțit din lemn, scula specială pentru vinete. Ceapa tăiată mărunt se rumenește în untul încins.

Ceapa călită, miezul de pâine înmuiat cu apă, ouălele, pătrunjelul tocat, piperul, cimbrul și sarea se amestecă în tocătura de vinete. Cu mâinile ude, să nu se lipească, se formează chiftelele.

Se tăvălesc prin pesmet și se prăjesc în unt-delemnul încins.

Se pot mânca și reci. Dar, poate, dragul de Georgios va nimeri spre seară, cât sunt încă fierbinți.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro