Neuitata Lady Craven, călătoare prin Imperiul Otoman, întodeauna la hanurile de popas, cerea la masă salată de vară. Motivul, nemărturisit niciodată, groaza de fierturile fascinantului Orient. Știa și cum se face, iar duena domniei sale ștergea legumele cu pânză înmuiată în whisky-ul întodeauna aflat la îndemână.

De trebuință erau:

3 roșii

un castravete verde

o ceapă

2 ardei capia

12 măsline coapte Kalamata

o legătură de ridichi

200 grame brânză grasă Feta sau Galotyri

100 mililitri untdelemn de măsline extravergin

50 mililitri oțet din miere

10 grame oregano uscat (Origanum vulgare)

5 grame sare de mare

După ce au fost spălate, roșiile și ardeii se taie în felii. Ridichiile curățate se taie asemenea, castravetele și ceapa se fac feliuțe. Totul se varsă într-un castron de faianță sau de pământ. Se amestecă cu o lingură de lemn. Se presară sarea, oregano și măslinele.

Încununarea se face cu brânză tăiată cubulețe și stropite, in situ, cu untdelemnul de măsline. Rețeptul a străbătut veacurile iar sinpatrioții distinsei cocoane chiar au numit-o „Greek salad

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro