În beglerbeilicul Rumeliei masa se cere a ține sama și de pohtele raialei, căci nu toți cadii erau vechi dreptcredincioși. Se tăia batalul după știința casapului, dar învârtitul în tingire îl mermetiseau ghiaurii. Așa s-a născut kapama, rețept între două lumi. Se cere pentru patru notabili bey:

1 kilogram pulpă de miel

200 mililitri untdelemn de măsline extravergin 

100 grame pastă de tomate

2 legături pătrunjel verde 

100 grame făină de grâu

100 mililitri oțet din mere

200 mililitri vin Misket

3-4 foi de laur (Laurus nobilis)

20 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)

5grame scorțișoară pulbere (Cinnamomum verum) 

5-6 cuișoare (Syzygium aromaticum)

o ramură de mentă (Mentha piperita)

10 grame sare din munte

Întâi se pregătește marinata: în doi litri de apă curată se toarnă oțetul, vinul, piperul, menta  proaspătă, foile de laur, o legătură de patrunjel mărunțită. Se lasă pe foc 2-3 clocote, apoi se toarnă într-un vas din lemn (stejar, anin, mesteacăn sau tei), în niciun caz în vas de brad sau din metal.

Se duce la rece. Pulpa mielului se introduce în marinată și se lasă în lichid 2-3 ore, acoperit cu o scândură din aceeași esența cu vasul.

Carnea se scoate, se lasă la uscat ceva vreme și se taie în bucăți potrivite. Se tăvălesc prin făină și se trec în untdelemnul încins din tigaie.

După rumenire se adaugesc pasta de roșii, sarea, piperul, scorțișoara și cuișoarele și încă aproape jumătate litru apă călduță. Se poate folosi lichidul pentru marinare. Se lasă la foc mic încă una oră. 

 În tipsia ce se aduce la masă, în tăcere absolută, mielul și sosul său presărat cu verdeața tocată,  înconjoară un munte de orez fiert cu stafide. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro