Binecuvântat este orezul pentru îndestularea dreptcredinciosului, iar când se însoțește și cu ficatul vițelului proaspăt sacrificat după regului, devine hrană demnă de însuși Profetul, întreit slăvit fie-I numele.

Pentru doar doi credincioși este trebuință de puțin:

200 grame orez cu bobul mare alb

500 grame ficat proaspăt de la învățat casap

2 cepe mari

o lămâie

o legătură de pătrunjel verde

200 mililitri untdelemn de măsline extravergin

10 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)

10 grame ghimbir măcinat (Zinghiber afficinale)

5 grame sare de mare

Ficatul se spală, se curăță de pielițe și sânge închegat, se taie în bucățele potrivite și se prăjește în untdelemn încins. Orezul, înmuiat în apa rece vreme de jumătate ceas, se scurge și se adaugește peste ficatul deja prăjit, la fel și ceapa tăiată feliuțe.

Este rândul piperului, al ghimbirului, al pătrunjelului mărunțit. Peste, se presară sare.

Se amestecă bine totul și se mai lasă tigaia pe foc, încă câteva minuturi. Totul se varsă într-o tavă bine unsă cu untdelemn și se vâră în cuptorul bine încins, unde adastă încă una jumătate oră. 

La masă se aduce movila de pilavi pe tipsie, înconjurată de felii subțiri și parfumate de lămâie, galbene precum șofranul.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro