Baciu Hristu ostenise, fusese drum lung din munții Agrafa. Astăzi era Duminecă, zi de slujbă și popas, aici, lângă lăcașul Precistei. Se cuvenea legumă pentru câștig de vârtute. Pregătise de cu zi-nainte cele trebuinței.

Pentru cei cinci feciori și cu dânsul șase, rostuise baciul:

1 kilogram de pastramă uscată, de oaie
500 grame fasuli uscată de anțărț
100 mililitri untdelemn de măsline extravergin
50 grame făină de grâu
20 grame paprika pisat (Capiscun annuum)
6 ardei paprika proaspeți și întregi
20 grame cimbru uscat (Satureja hortensis)
5 grame sare de mare

De cu seară, a pus la înmuiat și desărat în apa încropită, pastrama din desaga măgarului. Fasului, la fel, își umflă de cu seară carnea în tingirea ei. În zori, la focul ațâțat din nou, fasuli și-a continuat povestea. După înmuierea boabelor, pastrama spălată și tăiată în bucăți se adăugește peste și se mai fierb împreună cam una jumătate oră. 

Alăturat, în tigăiță, în untdelemnul încins, se prăjește făina și paprika pisată. În sfârșit, se varsă rântașul peste fasuli, ramura de cimbru. Dacă mai este nevoie, se presară ceva sare și se mai lasă la fiert încă 10 minuturi.

După sfânta slujbă, cu sufletul împăcat, blidul cu fasuli, cu ardeiul roșu și iute precum focul Gheenei alături, se dovedește hrană divină. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro