Arareori, păstorii de pe țărmul lacului Ohrid, lacul cu apă limpede, se învoiesc la înstrăinarea unei vaci dar, câteodată, de a rămas vita fără lapte din sparietura sau farmece vrăjmașe, se dă joiana pe mâna casapului.

E bucurie la cuhnii, numai aici se știe a găti limbă de vacă.

Se adună cele de trebuință:

o limbă de vacă

500 mililitri vin alb de Zitsa

200 mililitri untdelemn de măsline extravergin

300 grame morcovi

3 cepe mari

o căpățînă de usturoi

5 grame  foi de dafin (Laurus nobilis)

o legătură de pătrunjel verde

10 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)

10 grame sare de mare

Limba se spală bine, se freacă cu făină de porumb. 

Verdeața se toacă bine și, împreună cu limba, se fierb într-o oală mare. După câteva ore, după înmuierea cărnii, se trece la curățatul limbii - se scoate pielița acoperitoare, simplu, precum blana cârlanului.

În untdelemnul încins se pun feliile de limbă. Se prăjesc pe ambele fețe, se adaugă ceapa felii, morcovii rondele, usturoiul mărunțit, foile dafinului și totul se stinge cu vinul de alături. 

Se lasă totul la fiert până ce lichidul mai scade, este după voia bucătarului. Se aduc la masă feliile de limbă pe tipsie, înconjurate de sosul obținut, peste care s-a risipit sare, piper și ceva pătrunjel verde tocat. 

 Afară, de-i soare sau plouă, s-a încins deja hora dacică.  

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro