Se știe, posturile anului sunt aspre și grele, dar ce bucurie capătă sufletul împăcat, la capătul ajunarii! Se cuvine sărbătorire cum numai mamele, nevestele și copilele celor pieriți pre mare știu întocmai. Poate cei duși vor simți miresmele.

 

Se pregătește masa  pentru cei 6 venerabili scăpați cu viață din urgii:

1,5 kilogram carne de miel fără oase

300 grame șuncă afumată de porc

200 mililitri suc de roșii

200 mililitri fiertură de oase de miel

200 mililitri untdelemn de măsline exravergin

o ceapă mare

o căpățână de usturoi

10 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)

5 grame pulbere de paprika iute (Capiscum  annuum)

o ramură de rosmarin (Rosmarinus officinalis)

5 grame sare de mare 

Bucata de carne de miel se curăță de pielițe și se spală. Șunca, tăiată felii, se atașează la miel, legată strâns cu sfoară de cânepă. În untdelemnul foarte încins se prăjește bucată de carne.

Se stinge cu cu sucul de roșii și o cană de apă proaspătă. Când începe a da în clocot, se adăugește ceapa și usturoiul curățat și mărunțit, precum și piperul, paprika și rosmarinul. 

Se lasă la fiert, la foc domol, vreme de două ceasuri, până ce carnea s-a înmuiat. 

Din timp în timp, se mai întregește fiertura de sub capac cu supă din oase de miel. Se aduce fierbinte la masă.

Se scoate bucata de carne pe scândură din lemn de tei și se împarte în bucăți, îndepărtând bucățile de sfoară. Se împarte cu sfioșenie, în blidele pregătite.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro