După echinocțiu, se știe, valurile se domolesc și oaspeții cu dolari și euroi dau năvală în insule, spre studiul anticelor situri și destrăbălările adiacente. 

La breackfast-ul de la miezul zilei, desigur, vor fasole cu cârnați. Nu-i mare caznă pentru kiria Heleni, se pregătește cu:

 o felie groasă de șuncă

3 cârnați de porc (chiar și la zi de post, Doamne iartă-ne!)

300 grame fasole, boabe uscate

o căpățână de usturoi

o ceapă mare

20 grame pulbere de paprika iute (Capiscum annuum)

10 grame  frunze de laur (Laurus nobilis)

10 grame sare de mare

De cu seară s-a pus fasolea la înmuiat în apa rece. Dimineață se pune la fiert în apă clocotită. Prima apă se aruncă. La al doilea clocot se adaugesc ceapa mărunțită, usturoiul adima și frunzele laurului. Se fierbe la foc mic una și jumătate oră.

Acum se întregește fiertura  cu șofran și paprika, șunca, cârnații, totul tăiat feliuțe. Se presară sarea, dacă cărnurile n-au fost prea sărate. Se mai lasă la fiert încă  una oră și jumătate, până ce fasolea s-a înmuiat, păstrând boabele întregi. Este îndeajuns pentru 4 xenoi.

Se aduce în tipsii mari la umbra tendei cele mari. Mărețul Phoebus se află  în crugul său.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro