Când bărcile pescarilor ajung, fără dobândă, pe un colț pustiu de stâncă bătut de vânturile pontului, nu se află decât ăst feliu la îndemână. Se caută în partea fără vânt, în partea călduță a țărmului până se strânge cam un kilogram de midii, desigur fără carapace. 

Din sacii aflați la îndemână se caută:

o ceapă mare și o căpățână de usturoi

o lămâie

200 mililitri untdelemn de măsline extravergin

200 mililitri vin alb de Rodos

 30 grame făină de grâu

10 grame Piper negru măcinat (Piper nigrum)

10 grame coajă pisată de nucșoară (Myristica fragrans)

De sunt mirodeniile boabe întregi, se sfarmă între două pietre bine albite de apele mării. Se spăla bine scoicile de nu mai rămâne nimic din firele nisipului. Ceapa și usturoiul se descojesc, se toacă mărunt. 

În tigaie se încinge untdelemnul la focul din lemnele aduse de valuri, oase albe din vechi naufragii. Întâi se aurește ceapa, apoi se adăugeste făina, piperul, nucșoara și jumătate din usturoiul hăcuit. Se amestecă bine.

După câteva minuturi culoarea din tigaie a devenit aurie. Acum se stinge cu o ceașcă de apă dulce și se pune capac, cu felii de lămâie și vinul alb de Rodos. Totul se mai lasă pe foc încă 5 minuturi, apoi se toarnă în ceaunul cu scoici, împreună cu restul usturoiului și se lasă la fiert până ce lichidul s-a îngroșat.

Îndeobește, toți și-au pierdut răbdarea. Fiecare își ia porția - se află îndeajuns, cam pentru patru palicari.

Ce a mai rămas din vinul de Rodos se prelinge pre gâtlejuri în jos, spre pântecele satul, în vreme ce fumul de tutun se ridică alene, în noaptea înmiresmată, spre Olimpus, dând slavă divinului Poseidonius, în clipocit adormitor de valuri liniștite.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro