Trebuitoare:

 un kilogram carne de vită tocată

200 mililitri untdelemn de măsline extravergin

2-3 kilograme orez de orice feliu

2-3 ardei grași bine

o căpățână usturoi

un kilogram măsline Kalamata

2 cepe uscate

200 grame vin Mavrodafni de Chefalonia

jumătate kilograme suc de roșii

20 grame piper negru măcinat (Pper nigrum)

30 grame sare de mare

Într-o tigaie se pune la încins untdelemnul, se adăugesc cepele mărunțite, ardeii grași și usturoiul așișderea. Se lasă puțin spre înmuiere  și se aduce în tigaie tocătura, amestecând mereu cu lingură de lemn. În sfârșit mai vin:

200 grame măsline

200 grame zeamă de roșii

piperul și puțină sare, 5 grame 

Se amestecă bine și se lasă la foc domol cam trei sferturi de ceas. Într-o tingire mare de 10-20 litri, alături, se vărsa orezul și 4-5 litri de apă, se lasă la fiert la foc domol până ce apa se înpuținează la jumătate. Acum adăugim și ce a mai rămas: 300 mililitri suc de roșii, 800 grame măsline, sare 25 grame.

Se amestecă bine și se lasă la foc mic până ce lichidul dispare de tot. La masă, tipsia se aduce cu orezul garnitură, cât este trebuință, în jurul  produsului tigăii. Restul orezului se împarte la biserică săracilor, spre săturarea celor dragi plecați într-o lume mai bună, doar cu mirosul bucatelor.

Și dacă popa crește porci acasă, primește și el un polonic de orez.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro