Întodeauna, după colindul prin dughenile portului, călătorul obosit se prăvale în prima tavernă cu ceva umbră. După prima bere vine și mâncarea, este obișnuita salată de pește - psarosalata.

Se fabrică din:

200 grame din orice pește

 o ceapă

3 căței de usturoi

100 mililitri untdelemn de măsline extravergin

 o legătură pătrunjel verde

 5 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)

 5 grame sare de mare 

Într-o oală cu apa fiartă cu sare se asvârle peștele. Se lasă la fiert cam 15 minuturi, dar, neapărat până ce apa dă o dată în clocot. Se scoate peștele și se lasă la scurs apa - se scurge bine, bine de tot.

Ceapa tăiată feliuțe, usturoiul zdrobit, pătrunjelul tocat mărunt, se amestecă într-un vas de pământ sau porțelan cu o lingură de lemn, turnând ușor pe deasupra untdelemnul de măsline. Se presară sarea și piperul. Pentru fețe mai simandicoase, se aruncă în vârtej  un praf de șofran și câteva măsline.

Peștele desfăcut de pe oase, fâșii - fâșii, se așează în mijlocul tipsiei și se unește cu amestecul din blid. Înserarea se lasă alene și pelegrinul începe a visa la un loc mai ferit, cu retzina și buzuki. Fericit cel care, precum Odisseus, își caută drumul către casă!  

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro