Într-una din zilele fără vânt, spre a ne mai trece lehamitea, barbă Panagaki a pregătit tocană de ton, rețept de pe țărmurile Sardiniei. Nu-i nevoie de prea multe pentru patru marinari flămânzi:  

500 grame  carne de ton, soi regal

un kilogram  cartofi roșii sănătoși

 200 mililitri untdelemn de măsline extravergin

 o ceapă mare uscată

o căpățână de usturoi

10 grame pulbere de ardei de Cayenne (Capiscum frutescens)

un ardei iute verde copt

10 grame  paprika dulce (Capiscum annuum)

10 grame sare de mare

 Carnea tonului se taie în bucăți mici și se sărează. 

 În cratița mamă se încinge undelemnul.

Se rumenesc apoi ceapa mărunțită, usturoiul, ardeiul verde și ardeii de Cayenne. Toți ardeii, mai înainte, s-au curățat de semințe și au fost ținuți în apa rece. Se amestecă, din când în când, cu lingura din lemn. Este vremea adausului de cartofi (cartofii bine spălați, tăiați în bucățele) și a prafului de paprika.

Se amestecă bine și se toarnă apă rece curată până se acoperă totul. Se dă în clocot și se mai fierbe, la foc  mic, încă jumătate de ceas, până ce cartofii s-au înmuiat. Se adăugește tonul și se mai lasă la fiert încă 10 minuturi. Se lasă să se răcorească, nu prea mult.

Castroanele se aduc calde la masă. Atunci a dezvăluit barba Panaiotaki taina-ăst feliu este ofrandă pentru îmbunarea vânturilor din nord. Se pare că-i magia ardeiului iute. Și s-a adeverit...nu s-a sfârșit bine ospățul și focurile și vela mare s-au umflat.

Toți s-au grăbit spre posturile legiuite. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro