Despre cega cu banane aflat-am așteptând trecerea în Atlantic, felesug tânărului grec, cu părul numai inele, de trupeșa olandeză, în portul Amsterdam, în vremea tinereții sale. Nu-s multe de trebuință pentru șase mateloți:
o cegă de un kilogram
3 banane pentru gătit
50 grame unt proaspăt de vacă
100 mililitri untdelemn de măsline extravergin
10 mililitri oțet din miere
200 grame vin alb de Malaga
10 grame piper negru fărâmat (Piper nigrum)
5 grame șofran (Crocus sativus)
5 grame scorțișoară pisată (Cinnamomum verum)
5 grame sare de mareSe frige cega pe grătar, după ce s-a curățat și despicat în două pe lungime. La fel pățesc și bananele, cam de aceeași mărime cu peștele.
Jumătate pește se așează peste jumătate banană. Se îneacă totul în untul topit.
În tipsia ce se duce la masă se toarnă cu mare grijă sosul meșterit mai nainte, într-un căuș de porțelan, din: untdelemnul de măsline, oțet, vin, piper, șofran, scorțișoară și sare, învârtite bine cu lingura de lemn. Vântul s-a întețit, luna s-a ascuns în nori, bate a furtună.
Barba Georgius a tăcut. Gândurile i-au rămas departe, printre zulufii blondei olandeze.
Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral. Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro