Ce nebun poet, străpuns de amintirea grădinii sale din Horasanul natal, a închipuit schimbarea miresmelor trandafirilor, în gustul dulce al zaharicalei Ajunsă în Țara de Sus, sub numele dulceței de rod, se rostuiește acum de mai toate matroanele țării.

Se cer:

un kilogram zahăr tos

150 grame trandafiri, ziși de dulceață

3 lămâi 

Astfel se aleg trandafirii: se freacă una petală cu puțină sare de lămâie. De se obține culoarea roșie-trandafirul e bun, dacă apare culoare vânată-trandafirul nu-i pentru dulceață.

Se iau flori proaspete, nu veștejite. Se smulg petalele câte 4-5 deodată, se taie cu foarfecele și se îndepărtează partea albă de început. Acum, fiecare petală se freacă cu zahăr până se înmoaie. Se stropesc cu zeama din jumătate de lămâie, se amestecă și se lasă în castron de sticlă, acoperite, până a două zi. 

 A doua zi, cu zahărul rămas, cam jumătate, se face sirop și se pune la fiert. Când începe a se lega, se varsă în tingire trandafirii, încetinel, și se continuă fierberea până se îngroașe fiertura.

Se toarnă zeama de la două lămâi și jumătate și se mai dă un clocot. Se obține un roșu aprins. De nu, se mai adaugă zeamă de lămâie. Se ia de pe foc și se varsă într-o farfurie întinsă, unde va sta o zi.

Apoi se toarnă în vase de sticlă ce se vor lega la gură, pregătite pentru cahfele și voroave, în zile de musafirlâc. Prestigiul unei case se clădește, mai totdeauna, după dulceața rodului și după vechimea și aurul icoanelor din colțul dinspre răsărit.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro