Întodeauna, în postul Paștelui, pe deasupra Olimpului plutește mirosna țelinei cu măsline.

Pentru cei 6 truditori ai casei, kiria Aspasia a târguit:

5-6 țeline mari (mai bune sunt 10-12 țeline mici)

2 cepe mari

2 căpățâni de usturoi

100 grame făină

500 grame ciuperci

200 grame măsline Konservolia

200 mililitri ulei de măsline extravergin

200 grame vin alb de Paros

o legătură pătrunjel verde

10 grame piper negru pisat (Piper nigrum)

2-3 frunze de laur (Laurus nobilis)

o ramură de cimbru (Thymus vulgaris)

10 grame sare de mare

Țelina se spală, se curăță, se taie cubulețe și, se lasă un clocot, într-un vas cu apă cu sare. În cratiță, în untdelemnul încins, se rumenesc cele două cepe mărunțite. Se adaugește usturoiul tăiat, țelina pe jumătate fiartă, ciupercile tăiate feliuțe, măslinele.

Totul se stinge cu vinul de Paros și un pahar mare de apă. În loc de apă se poate intrebuința și zeamă de roșii. Se presară piperul, sarea, frunzele dafinului, cimbrul și se lasă la fiert, până ce lichidul din vas scade la jumătate.

La masă, tipsia se aduce presărată cu pătrunjelul tocat. Se poate mânca și rece, și chiar se recomandă, din respect pentru locuitorii Olimpului.

Mirosurile vor fi mai molcomite. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro