Pentru cei pescari fără noroc, se gătește arpagic:

1 kilogram arpagic

300 mililitri oțet de vin

100 mililitri ulei de măsline extravergin

500 grame roșii coapte

150 grame zahăr

150 grame stafide sultane

un ardei paprika roșu (Capiscum annuum)

o legătură de pătrunjel

o ramură de cimbru (Satureja hortensis)

3-4 foi de laur (Laurus nobilis)

un cățel de usturoi

10 grame piper (Piper nigrum)

10 grame sare de mare

Arpagicul se curăță și se toarnă într-o oală cu 700 mililitri de apă. Roșiile se mărunțesc după spălare și curățare de pielițe și sâmburi, se sfărâmă ușor cu o lingură de lemn; se formează un oarece piureu de tomate. 

Totul se adăugește în oală peste arpagic, uleiul de măsline, oțetul de vin, zahărul, stafidele, ardeiul paprika mărunțit, dafinul, usturoiul tocat, cimbrul, piperul și sarea. Se dă oloiul la foc domol și se lasă să fiarbă cel mult una oră.

Când lichidul a scăzut la jumătate și arpagicul a fiert, narghileaua este goală iar cina aproape. Se pun porțiile în blidele de lut și se presară pătrunjelul tocat, ploaie verde de vară.

Poate mâine va fi mai cu noroc pescuitul în Marea Propontidei, după voia Celui milostiv și Drept. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro